Најстарији бисер на свету пронађен у Абу Дабију

Надлежно министарств Уједињених Арапских Емирата најавило је да ће на престојећој изложби у Абу Дабију, бити представљен бисер стар осам хиљада година, за који археолози тврде да је најстарији на свету.

Бисер је пронађен током археолошких истраживања на острву Маравах у престоници Уједињених Арапских Емирата.

„После анализе радиоактивним угљеником утврђено је да су слојеви бисера настали између 5.800. до 5.600. године пре нове ере“, навео је председник Одељења за културу и туризам Абу Дабија, Мухамед ал-Муабарак.

Откриће најстаријег бисера на свету у Абу Дабију доказ је да економска и културна историја овог региона има дубоке корене који сежу до раног неолита“, додаје ал-Муабарак.

Бисер ће бити први пут приказан на изложби „10.000 година луксуза“, која је ће бити отворена 30. октобра у „Лувру Абу Даби“.

Стручњаци из Емирата верују да се бисерима трговало са путницима из области Месопотамије и древног Ирака, у замену за керамику и другу робу. Вероватно да су бисери и тада ношени као накит.

„Венецијански трговац драгуљама Гаспаро Балби, који је путовао кроз ове крајеве, помиње острва крај обале Абу Дабија као извор бисера у 16. веку“, наводи се у извештају одељења за културу.

Индустрија бисера је некада била подршка економији УАЕ, али трговина се урушила 1930-их са појавом јапанских култивисаних бисера и пошто су сукоби уздрмали међународну економију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво