Кафа на празан желудац– никада

Ништа нас неће боље разбудити од топле шољице кафе. За већину људи је прва јутарња кафе апсолутна потреба и посебан ритуал.

Због ове навике не треба се осећати кривим, јер конзумација кафе има бројне здравствене користи, једна од њих је и заштита мозга од деменције.

Иако је кафа добра за наш организам, никада је не треба пити на празан желудац, јер кафа може озбиљно да поремети пробавни систем, може да убрза процес старења. 

Ако се пије на празан желудац може да оштети слузокожу желуца и изазове лошу пробаву и киселину.

„Осим тога ово није једини ризик. Конзумација кафе на празан желудац може изазвати узнемиреност и промену расположења", рекао је доктор Адам Симон.

Кафа може повећати симптоме анксиозности и убрзати рад срца, изазвати раздражљивост и немогућност фокусирања.

Наравно, неки људи годинама конзумирају кафу на празан желудац и осећају се сасвим добро. Ако се то односи на вас, можете наставити свој мали ритуал јутарњег испијања кафе.

Лесли Лангевин, дијететичарка, препоручује испијање кафе с укусним доручком, али ако нисте љубитељ доручка, пре кафе треба појести неко воће или комадић хлеба. Наш стомак ће нам бити захвалан.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво