Отворене 7. ЦИСМ светске војне игре у Кини

У кинеском граду Вухану отворене су 7. ЦИСМ светске војне игре. Игре је отворио председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг, који је на састанку са званичницима ЦИСМ и националним представницима држава учесница изразио очекивање да ће моћ спорта бити и мост комуникације међу различитим културама и окупити заједно народе у једно срце мира.

Током наредних 10 дана 9.308 војних спортиста из 109 држава чланица Међународног савета за војне спортове – ЦИСМ такмичиће се у 27 дисциплина на рекордних 329 спортских догађаја.

Србију ће представљати 41 такмичар у 10 дисциплина, рвању, теквонду, оријентирингу, џудоу, боксу, пливању, атлетици, падобранству, стрељаштву и триатлону.

Сви наши такмичари су добро и мотивисани су да дају све од себе, борећи се за медаље за Србију и Војску Србије. Конкуренција јесте велика, али Војска Србије увек иде на победу.

ЦИСМ светске војне игре због великог броја учесника и броја дисциплина називају и војне олимпијске игре. То је потврдила и данашња свечаност отварања игара са рекордним бројем такмичара који су продефиловали Централним спортским центром града домаћина, а културно-уметнички програм био је истински мултимедијални доживљај са порукама за мир широм света и атрактивним паљењем олимпијске ватре.

У Олимпијском селу у Вухану такође на свечан начин подигнуте су заставе свих држава учесница овогодишњих игара.

Међународни савет за војне спортове (ЦИСМ) формиран је 18. фебруара 1948. у Ници на темељима идеје о успостављању мирног и безбедног света и мисијом да се припадници оружаних снага широм света боре и надмећу на спортском уместо бојном пољу.

Филозофија и идеали организације уграђени су у званични слоган ЦИСМ – „Пријатељство кроз спорт“. ЦИСМ тренутно укључује војни спорт 138 земаља света, а Република Србија примљена је као његова 127. чланица на 58. Генералној скупштини и Конгресу, 15. маја 2003. у Дубаију, са циљем да партиципира у одрживом развоју светског мира и унапређивању међуармијске сарадње, поверења и помирења у региону и свету кроз спорт.

Од учлањења Србија 2003. године, припадници Министарства одбране и Војске Србији учествовали су на више од 150 активности из програма ЦИСМ, од којих су најзначајнији наступи на светским војним играма у Катанији (Италија, 2003), Хајдерабаду (Индија, 2007), Рио де Жанеиру (Бразилу, 2011) и Мунгјангу (Јужна Кореја, 2015. године).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво