„Фића фест“, прилика да национални олдтајмери покажу шта и даље могу

На данашњи дан 1955. године, у Крагујевцу је почела производња „фиће“, а тим и развој ауто-индустрије у тадашњој Југославији. Иако се од 1985. године не производи, за многе је остао омиљено возило којег се не одричу. Љубитељи популарног „фиће“, из земље и региона, сваке године окупљају се у Крагујевцу, на традициналном „Фића фесту“ и тако чувају успомену на њега.

Популарни „фијат 600“ целу нацију је ставио на точкове. Био је то аутомобил за све – раднике, пољопривреднике, професоре. У тадашњој „Застави“ радило се данононоћно. Дневно је са трака силазило око 400 возила.

О „фићи“ су снимани филмови, о његовом шарму писала је штампа. Био је први аутомобил већине Југословена, Поште, Полиције и других служби.

Њему у част, Крагујевачко удружење љубитеља „фиће“ организује традиционални „Фића фест“. То је и прилика, да национални олдтајмери, кабриолети, тркачки аутомобили, прерађени, нашминкани, дотерани, заблистају као момци у најбољим годинама.

Поносни васници из целог региона, љубоморно чувај рецепт његове дуговечности.

„Мој први ауто, кад сам завршио школу купио сам га, са њим се дружим и возим га и дан данас“, прича Петар Жарков из Панчева. Ристо Аврамов из Ђевђелије истиче да је се ови четвороточкаши често наслеђују.

Својим мезимцем Београђанка Бранка Ђурковић стигла је до Атине, Трста, Турске... На Шанзелизеу сви се окрећу за „фићом“, као за „фераријем“, каже Далибор Игњатовић.

Ако сте помслили, да је „фића“ 64 године после почетка производње, отишао у легенду, варате се. Мали, окретни ауто, који је донео Крагујевцу епитет српског Детроита, још увек вози домаћим и иностраним путевима.

Уговор о производњи „фиће“ потписали су педседник Тито и власник „Фијата“ Ђани Ањели. Од 1955. до 1985. године, произведено је готово милион националних олдајмера.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи