Какво значење има мистериозна плоча нађена испод београдског Победника

Пре неколико дана, пронађен је камен на постаменту где се, на Калемегдану, налазила статуа Победника. Иако неки сматрају да је у питању својеврсна мистерија, познаваоци историје Београда имају егзактан одговор.

„Године 1927. и 1928, направљен је део који је познат као Велико степениште, које је недавно реконструисано а постављен је и Победник. Тада је било, а то смо заборавили, у току потпуно пресељење свега што је остало на Старом гробљу“, почиње причу новинар-истраживач Зоран Николић. 

„Знамо да је Ново гробље у Рузвелтовој, Старо гробље је Ташмајдан. Претекао им је значајан број надгробних плоча, са којима нису знали шта би. Те су плоче на крају донете овде, и направљена је стаза између тог поменутог Степеништа и доњег дела на Калемегдану. Ја сам је у књизи назвао Стаза бивших покојника, иако је мало теже бити бивши покојник. Слова са надгробних плоча су окренута лицем ка тлу и тако је настала та стаза. Обиље материјала је било ономе које правио споменик, и на крају због тог равног дела, који није био баш Бог зна какав, узео један углачани који ће бити сасвим адекватан и ето нама приче“, објаснио је Николић. 

Николић је додао да су и један део Косовске улице у Београду, као и стаза између Цркве Светог Марка и Руске цркве, поплочани такође надгробним плочама.

Иначе, у Смедереву, где се врши рестаурација Победника, данас је био дан отворених врата. Интересовање грађана је било велико.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво