Борнео – џунгле као извор живота и љубазни мештани који воле плес

Прва српска експедиција на Борнео у Малезији трајала је две недеље. Члан екипе био је и новинар РТС-а Драгослав Гогић, који ће своје искуство преточити у два документарна филма.

Сабах је једна од 13 држава које чине Малезију. Главни град је Кота Кинабалу са око 600.000 становника. Излази на Јужно кинеско море и полазна је тачка за успон на највиши врх југоисточне Азије – Лоуспик.

Члан прве наше експедиције која је кренула пут успона, новинар РТС-а Драгослав Гогић, који каже да су на њега, осим планина и града Коте Кинабалу, највећи утисак оставили људи, њихов традиционални плес и љубазност.

„Пошто смо ми били прва група на Борнеу из Србије, они су посебно за нас плесали“, рекао је Гогић.

Каже да је имао прилике и да сними једну свадбу, где је на лицу места видео спој традиционалног и модерног.

Говорећи о природним лепотама на Борнеу, наводи да су џунгле нешто посебно и да су у том подручју извор живота.

„Око 5.000 биљних и животињских врста је заштићено. Многе су ендемске као што је цвет рафлесија, који је највећи појединачни цвет на свету и расте само на Борнеу. Имали смо среће да одемо до једне џунгле близу Јужног кинеског мора где смо видели ендемскe врстe мајмуна...“, испричао је Драгослав.

Успон на Лоуспик, који је висок 4.095 метара, трајао је два дана.

„То је тежак успон, потребно је са 1.800 метара доћи прво до планинарског дома на 3.200 метара, а затим се ноћу иде под лампама на сам успон, тај завршни успон. Гранитна је планина и јако тешка за успон, нарочито када пада киша“, испричао је Гогић.

Додао је да ренџери издају тек 120 места дневно, колико има места у планинарском дому, и да је најтеже сићи са 4.100 метара на ниво мора.

Опширније о путовању прве српске експедиције на Борнео, гледаоци ће моћи да виде у два документарна филма, крајем године на програмима РТС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво