Од „српског Манчестера“ до града са једном ткаљом

Снежана Николић Станковић једина је ткаља у лесковачком крају. Две деценије израђује одећу, тканине које као сувенири одлазе широм света. Ткање јој је и посао и ужитак.

Дуг је пут од замисли до остварења. Водећи рачуна о вуници, текстури, мотивима, захваљујући сликарском надахнућу, Снежана у сваком огртачу, шалу или простирци на најбољи начин спаја традицију и уметност.

"Важније од тог заната, од технике ткања је то неко умеће склапања боја, комбинација тих материјала и то је оно што даје лепоту", рекла је Снежана Николић Станковић, ткаља и дизајнерка текстила.

Нерасположена, каже, не седа за разбој. А један пончо тка четири дана.

"Америка и Норвешка, Француска, Немачка – не знам где све није отишао пончо. Ја пончоима дајем имена тако да је то још и занимљивије", истакла је Снежана.

Када накратко остави разбој, лати се четкице и боја. На платнима су птице, а на сувенирима од пустоване вуне чувена лесковачка шара.

"Ја боцкам. То је дуг процес. Ово се зове суви пуст", навела је Снежана.

Снежана и њен супруг Братислав прва су генерација дизајнера текстила које је изнедрила лесковачка Текстилна школа и заједно су одлучили да уђу у предузетничке воде.

"Пратимо конкурсе европске комисије. Недавно смо аплицирали и на конкурсу 'Норвешка за вас' за набавку нових машина", казао је Братислав Станковић, дизајнер текстила

Некада у Лесковцу није било куће без разбоја. У Снежаниној радионици их је три. Верује да ће успети да очува стари занат, али и мотивише младе да се врате традицији.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво