Бивши Насин научник тврди да је 70-их откривен живот на Марсу

Гилберт Левин, главни истраживач у Насином експерименту у оквиру којег су на Марс послате сонде „Викинг“ 1976. године, објавио је чланак у научном часопису „Сајентифик Американу“ (Scientific American) тврдећи да су позитивни резултати експеримента доказ живота на Црвеној планети.

Експеримент је осмишљен да тестира марсовско земљиште за органску материју. „Чини се да смо одговорили на то питање“, наводи Левин у чланку.

У оквиру експеримента, „Викинг“ је поставио храњиве састојке у узорке земље са Марса. Да је постојао неки облик живота, потрошио би храну и оставио иза себе гасне трагове свог метаболизма, које би сензори открили.

Да би потврдили да се ради о биолошкој реакцији, тест је поновљен након искувавања узорка - што би сасвим сигурно било смртоносно. Уколико би реакција била измерена у првом узорку, а не у другом, то би значило да су се у првом одиграле одређене биолошке реакције.

Баш то се и десило, тврди Левин.

Међутим, други експерименти нису успели да открију органски материјал, а Наса није успела да понови резултате у лабораторији, па су због тога одбачени првобитни позитивни резултати, као лажно позитивни, односно подведени су као резултат неке непознате хемијске реакције уместо као присуство ванземаљског живота.

„Наса је одлучила да је пронађена супстанца која имитира живот, а не живот. Необјашњиво, 43 године након лансирања Викинга, ниједна наредна Насина сонда послата на Марс није носила инструменте за откривање живота“, истиче Левин.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 16. окт 2019, 21:22) - Знам знање! [нерегистровани]

Сигуран сам да на Марсу нема живота,

код оволиких с Марса палих!...

(уторак, 15. окт 2019, 20:05) - anonymous [нерегистровани]

Kako da ne?

Kod nas postoji jedna poslovica:"K'o da si pao sa Marsa",sto bi moglo znaciti da na Marsu ima ljudi od kojih poneki padne na Zemlju.

(уторак, 15. окт 2019, 19:35) - anonymous [нерегистровани]

Clanak

Članak postavlja hipotezu koju je praktično nemoguće osporiti zato što eksperiment nije moguće ponoviti, a s obzirom na to ovakav rezultat nije dostojan ni pomena, a kamoli objave u scientific American casopisu.

(уторак, 15. окт 2019, 19:17) - anonymous [нерегистровани]

ako na marsu zive neki indijanci

trebalo bi sve da ih kolonizuju i po mogucnosti nas ubede da nikad nisu postojali