Си-Ен-Ен: Многи више не постоје, али је „Ер Србија“ издржала

Једна од највећих глобалних медијских мрежа Си-Ен-Ен, у тексту који преноси и на насловној страници свог портала, издвојила је најстарије светске авио-компаније и том приликом дала велики простор и српском националном авио-превознику уз осврт о оснивању и развоју.

Наводећи да у години у којој индустрија прославља век постојања, многе компаније нису преживеле, Си-Ен-Ен подсећа на компаније које и данас послују. Тако се „Ер Србија“ нашла на осмом месту најстаријих авио-компанија на свету.

У тексту се подсећа да је година оснивања 1927. и представља како је изгледао животни пут сада највећег авио-превозника у региону, који је прошле године превезао два и по милиона путника и лети на 61 дестинацију са своја два матична аеродрома у Србији.

„Ер Србија“ потиче од неколико авио-компанија које су биле национални превозници Југославије, почевши са „Аеропутом“ у 1927. и „Јат ервејзом“ из 1948. године.

У годинама Хладног рата, ЈАТ је развио широку саобраћајну мрежу, са опремом увезеном како из источне тако и из западне Европе, у складу са позицијом Југославије као несврстане земље.

После распада Југославије, ЈАТ је постао национални превозник Србије.

Године 2013, „Етихад“ је откупио 49 одсто удела у компанији, која је затим започела велики процес рекапитализације и промене имена којим се трансформисала у „Ер Србију“.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво