Како је несаница постала посао из снова

Сваки пут када се до касно у ноћ мучите да заспите, неко на томе покушава да заради. Како се повећава проблем са спавањем међу запосленима и омладином у Азији, тако убрзано расте тржиште послова повезаних са спавањем.

Продаја производа који помажу спавању и производа за здравствену негу значајно је порасла ове године, показују подаци интернет продавница у Кини. Изненађујуће, главни потрошачи нису људи средњих година и старији, већ они у двадесетим.

Ји Феи је 1997. годиште. Откако је кренуо на факултет, сваке ноћи заспи тек око два сата после поноћи. Зато је почео је да купује производе који му помажу да спава.

„Купио сам мелатонин капсуле, чепиће за уши и маску за очи. Потрошио сам око 500 јуана за мање од годину дана. Толико новца потрошим на храну за један месец“, наводи овај студент.

Ји верује да има проблема са спавањем пре свега због притиска око завршног рада за факултет и тражења посла.

Сијаоју је запослена у интернет компанији и стално ради прековремено. Остаје будна до касно увече како би имала више времена за себе.

„Обично лежем у кревет око поноћи. Углавном се играм телефоном, гледам серије или тако нешто. Мислим да је радни дан предуг, желим увече да имам неко време за себе. Време веома брзо прође кад се играм телефоном“, каже Сијаоју, иначе запослена у једној интернет компанији.

У последње две године, Сијаоју је потрошила више од 500 евра на душеке, наддушеке, јастуке. Недавно је купила јастук од латекса који је платила 100 евра.

Апликација к'о мекан јастук

Према подацима портала за интернет продају у Кини, у првих осам месеци ове године раст продаје производа који помажу спавању код генерације рођене након 1990. године порасла је 118 одсто у односу на претходну годину. Те генерације чине 62 одсто потрошача ових производа.

Осим стварних производа, постоје и бројне апликације за мобилне телефоне које помажу спавању и пружају податке о квалитету сна, или опуштајућа музика и часови медитације који помажу људима за заспе. Стручњаци кажу да ће тржиште индустрије спавања у Кини до 2030. премашити билион јуана, што је скоро 130 милијарди евра.

„Индустрија спавања задржава годишњи раст од 20 одсто. Тржиште је пуно маште“, истиче Ванг Гуанглијанг, директор Националног удружење за управљање здравственом индустријом Кине.

И Јапанци лоше спавају

Индустрија повезана са лошим сном расте и у Јапану. Несаница је учестала међу Јапанцима који раде у канцеларијама. Бројна предузећа покренула су кораке за које верују да ће помоћи запосленима да унапреде квалитет сна. Препоручују им паметне програме и уређаје који помажу спавању.

„Под вођством јапанске владе, компаније енергично промовишу здравствени менаџмент међу запосленима. Постоји велика потражња за услугама повезаним са спавањем. У протекле две године, раст тржишта се удвостручио. Од следеће године, стопа раста може да порасте пет пута или више“, верује Кобајаши Такаки, директор јапанске компаније.

Док Јапан ради на реформама радних метода, очекује се да тржиште које зарађује од лошег сна Јапанаца порасте на 1,2 билиона јена, односно око 10 милијарди евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи