Победник, будни чувар Београда, иде на заслужени одмор

Победник је пажљиво скинут са пиједестала први пут од свечаног постављања 1928. године. Време је оставило трага и на овој величанственој бронзаној скулптури, због чега су реконструкција и рестаурација неопходне. Очекује се да ће Победник на Калемегдан бити враћен у фебруару наредне године.

После више од 91 године бдења над Београдом, Победник је привремено скинут са постоља на Калемегдану ради рестаурације која му је преко потребна. Сведок је бурне историје, што потврђује чак 30 рупа од метака уочених три-де скенирањем.

Демонтажа споменика је почела око 11 часова. Статуа је скинута и постављена на возило прилагођено за његов транспорт. Грађани који су желели изблиза да виде Победника то су могли да ураде у периоду од 13 до 15 сати. После тога је конвој кренуо пут Смедерева.

Рестаурација након више од девет деценија је историјски догађај, али и веома емотиван чин за многе.

„Радови су почели још 2. септембра. Оно што је занимљиво за грађане јесте да ће данас, после 91 године, Победник накратко бити склоњен са овога места. Данас ће скулптура бити спуштена и превезена у Смедерево", наводи Оливера Вучковић, директорка Завода за заштиту споменика културе.

После тога, према њеним речима, следи рестаурација која је поверена Зорану Кузмановићу, једном од наших најпознатијих вајара.

„У фебруару, након што буде завршена рестаурација, очекујемо да ћемо га вратити на место где заиста припада. Треба нагласити да ово ради Завод за заштиту споменика културе, установа која већ 60 година вредно ради на чувању непокретног културног наслеђа Београда“, истиче Оливера Вучковић.

Директорка Завода напомиње да рестаурацију изводе врхунски и искусни стручњаци, па због тога не треба бринути, већ имати поверења да ће све протећи у најбољем реду.

У Заводу за заштиту споменика културе града Београда редовним испитивањем стања споменика Победнику приметили су да је 2018. у односу на две године раније, оштећење повећано.

Радови на реконструкцији и рестаурацији споменика Победнику подразумевају: испитивање стања бронзане скулптуре и стуба, статичку санацију, рестаурацију, конзервацију камене облоге, стуба и постамента.

Аутор пројекта реконструкције и рестаурације споменика Победник је архитектица Невенка Новаковић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво