Уметничка рециклажа

Да и од предмета и материјала којима је место на депонији може да се направи уметничко дело показали су многи маштовити уметници, а ми смо изабрали 10 најкреативнијих.

Осим што се може прерадити у великим постројењима за рециклажу, отпад се може "оживети" на још један начин - уметнички. Свакога дана велики број људи са оригиналним идејама широм света бави се овом "граном" рециклаже... или уметности?

Свеједно, сајт "Оди" нам је омогућио да на једном месту видимо 10 најкреативнијих скулптура насталих искључиво од искоришћених и одбачених предмета.

Лондонски уметник Роберт Бредфорд креирао је ове скулптуре паса у природној величини користећи искључиво одбачене пластичне предмете, углавном делове дечијих играчака.

На идеју је дошао 2002. посматрајући давно заборављене играчке своје деце као део нечега много већег. Неке од скулптура садрже делове од 3.000 различитих играчака и продате су за 19.000 долара.

Крајем 2008. године, уметник Стјуарт Мардок направио је реплику Клифтон висећег моста у енглеском граду Бристолу од лименки "Кока-коле". Није познато да ли је неко покушао да га пређе.

На тронедељној годишњој изложби на отвореном "Скулптуре уз море" у Сиднеју, Ентони Хејвуд је учествовао са два веома интригантна дела, од којих је једно овај слон састављен од кућног отпада и назван "Broken Family".

Ову невероватну гигантску лобању од рециклираног кухињског посуђа дизајнирао је Индијац Субод Гупта.

Оно што вероватно ником од нас не би пало на памет, пало је америчком уметнику Мајклу Робертсу - да од старих ручних и стоних часовника креира скулптуре. Конкретно ова крава, названа "Pasture Bedtime", садржи 2.000 комада сатова и на аукцији на којој су прикупљана средства за једну амерички дечију болницу, продата је за 11.500 долара.

У оквиру изложбе "рециклажних скулптура" у лондонском зоо-врту, међу 20 сјајних идеја приказан је и поларни меда од пластичних кеса. Аутор је Тоун Холмен.

"Звучни талас" Кореанке Џин Шин настао је 2007. топљењем винилних грамофонских плоча. Постављен је у Музеју уметности и дизајна на Менхетну у Њујорку. 

"За живљење" име је овог сферичног заклона који је уметник Ник Сејерс "склепао" од старих знакова за продају некретнина. Могао се видети током 2008/09 на "The Lightbox"-у у енглеском Вокингу.

"Водена птица" стоји у лондонском "Wetlаnds" центру, а уметнички рециклирани материјали су пластичне кесе.

Чак три тоне је тешка ова необична фигура чији је "скелет" настао од одбачених електронских компоненти и кућног отпада. Носи симболичан назив "Мајушни човек", вероватно зато што је висока седам метара. Стоји у енглеском округу Корнвол и треба да покаже са колико ових материјала свака особа доприноси загађењу животне средине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи