„Победник“ спреман за одлазак на рестаурацију

Симбол Калемегдана, ушћа Саве у Дунав, и самог Београда, сутра ће привремено бити скинут са постоља, изложен на Цариградском друму, а затим специјалним возилом пребачен у Смедерево, у атеље вајара Зорана Кузмановића који ће бити задужен за његову рестаурацију.

Екипа РТС-а је на Калемегдану затекла раднике који обављају последње припреме како би све било потпуно безбедно за предстојеће скидање споменика.

Скеле су постављене, а сама операција скидања је заказана за четвртак у 11 часова. Заинтересовани посетиоци ће моћи са приземљеним „Победником“ да се фотографишу у периоду између 13 и 15 сати на Цариградском друму.

Посетиоци морају имати у виду да ће Горњи град Калемегданске тврђаве бити затворен за посетиоце од поноћи до четвртка у 13 часова док целокупан посао не буде завршен.

Око 16 часова скулптура ће кренути пут Смедерева специјалним возилом. За само скидање споменика ће бити ангажована специјална дизалица, с обзиром да је претпостављена тежина „Победника“ између 1.150 и 1.500 килограма.

Скулптура је висока четири метра и 25 центиметара што је такође представљало проблем када се одлучивало о начину транспорта.

На споменику су примећена бројна оштећења, што и јесте разлог за предстојећу рестаурацију. Међу бројним оштећењима, пребројано је и тридесет рупа насталих од гелера и метака још из Другог светског рата.

Мало је познат податак да је сама статуа шупља па су осим рупа откривена места кроз која су прошле осе које су унутар саме статуе направиле осињаке.

Цариградски друм је, за оне који не знају, у ствари улаз на Калемегдан из Узун Миркове улице.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво