Швајцарски суд распродаје луксузне аутомобиле сина председника Екваторијалне Гвинеје

Очекује се да укупна цена за 25 супер-аутомобила достигне 18 милиона евра, а аукција се спроводи након што се суд нагодио са оптуженим и одбацио случај

Ретко се на једној аукцији нађе таква колекција супер аутомобила, ретко вожених, а у одличном стању.

Швајцарски суд наложио је распродају 25 таквих возила заплењених сину председника Екваторијалне Гвинеје Теодорину Обијангу Нгуеми.

Продаје се седам ферарија, три ламборгинија, пет бентлија, један масерати и један мекларен.

Највреднији примерци су ламборгини венено роудстер који се процењује на више од пет милиона евра и фераријев хибридни аутомобил чија цена би могла да буде око два и по милиона. 

Укупна вредност коју очекују на аукцији у једном голф клубу је око 18 милиона евра с тим да на аукцији неће бити такозване „резервисане цене" испод које се аутомобили неће продавати. Отићи ће за онолико колико купци понуде.

Пре три године суд у Швајцарској покренуо је поступак против Нгуеме који је на функцији потпредседника и вероватног наследника свог оца који функцију председника ове државе у западној Африци обавља већ 40 година.

Судски поступак због финансијских малверзација је обустављен, али то неће зауставити и аукцију јер према законима у Швајцарској суд може да обустави поступак нагодбом уколико тужени „приведе своје пословање швајцарском закону".

Теодорин Обијанг Нгуема познат је по свом екстравагантном животу, куповини скупоцених некретнина и аутомобила по свету и исисавању државног новца на приватне рачуна у иностранству.

Више земаља, попут Француске и Бразила, покретало је поступке против њега због сумњивог финансијског пословања.

Екваторијална Гвинеја богата је нафтом, има око 1,2 милиона становника и високо је на листама најкорумпиранијих држава на свету.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво