Отац модерног туризма којег данас псују стотине хиљада људи

Томас Кук био је водич, иноватор и човек који је измислио модерни туризам, оснивањем прве агенције за организовање путовања „Томас Кук и син“.

Рођен 1808. године у малом селу Мелбурн у Дербиширу, Кук је са 10 година напустио школу и радио неколико послова до 1828, када је постао баптистички мисионар.

Током једне подуже шетње 1841. године док је ишао да присуствује састанку заговорника апстинирања од алкохолних пића, Куку је пала на памет идеја како да организује превоз за људе који треба да дођу.

Убедио је компанију „Мидленд каунтиз рејлвеј“ да убаци специјалан воз између Лестера и Лоубуроуа да превезе људе на конференцију. То је уједно био и први јавно оглашаван воз за екскурзије.

Три године касније железница је пристала да договор са Куком учини сталним, а не периодичним превожењем људи. Једини услов био је да Кук обезбеди довољан број путника.

Годину дана касније организовао је екскурзију за Ливерпул, а после тога и једну која је ишла у туру по Шкотској. Прво масовно путовање, Кук је организовао 1851. године када је обезбедио превоз и смештај за 150.000 људи у посети Лондонском сајму.

Током великог Сајма у Паризу 1855. године, Кук је организовао екскурзије из Лестера до Калеа у Француској, а наредне година предводио је своју Велику туру по Европи.

Почетком 1860-их престао је да лично води екскурзије и постао агент за продају путних карата за домаће и међународне дестинације. Двадесет година касније, преузео је послове војног превоза и поштанских услуга између Енглеске и Египта.

Туристичку компанију основао је 1865. године, са седиштем у Флит стриту у Лондону. У канцеларији су се продавали основни путни асесоари, укључујући водиче, пртљаг, телескопи и обућа.

Име у „Томас Кук и син“ променио је 1872. године када је формално ушао у партнерство са сином, Џоном Мејсоном Ендрјуом Куком, који му је био главни сарадник још од 1864. Са супругом је водио и хотел који се налазио одмах изнад канцеларије.

Сукоб између оца и сина око вођења компаније на крају је разрешен када је Џон Кук убедио оца да се повуче 1878. године.

По његовој смрти, посао је прешао на сина, а компанију су наследили унуци 1899. године и остала је у породичном власништву до 1928. године.

Компанија је 1972. године преименована у „Томас Кук“, а од 2001. године нашла се у власништву „Томас Кук АГ“, која је до сада била једна од највећих туристичких групација на свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи