Коњаници, пушке, петокраке – где су се састали Тито и Дража

Мало је кафана у Србији које су старе више од једног века. А још мање оних у којима су се догодили неки сусрети, значајни за историју. Једна таква и стара и историјски важна још увек одолева времену у сувоборском крају. Брајићи су адреса где су се последњи пут срели Тито и Дража Михајловић.

На старом путу од Чачка ка Ваљеву у селу Брајићи, кафана Бајића. Саграђена последњих година 19. века, примала је бројне путнике намернике и на конак и на богату трпезу. Није случајно изабрана за историјски сусрет Тита и Драже Михајловић, јер се налази близу Равне Горе где су се налазиле јединице под командом Михајловића.

„Прво су се састајали у кући Мишића, под Сувобором. После су дошли овде да се коначно договоре, али до њега није дошло“, каже Светозар Бајић, власник кафане у Брајићима.

Састанак се одиграо у једној од гостинских соба кафане. И само тај комад намештаја сећа на тај догађај из ноћи 26. октобра 1941. Ратних година кафана је била власништво Светозаровог оца, Радовина Бајића.

Светозар се 40 година борио да кафану врати у власништво и то је успео 2013. године. Некада чувени хан не ради дуже од десет година и зуб времена потпуно га је нагризао. Кров прети да се сруши, а напукли су и зидови.

„Повремено дођем, отворим да се излуфтира, обришем, покосим испред зграде да мало средим, а морао сам поново да уводим воду“, објашњава Бајић.

За помоћ да се кафана санира, Светозар се недавно обратио и председнику Србије, Александру Вучићу, који је обећао помоћ.

Светозар живи у оближњем Теочину, а кафану често обилази и врши ситне поправке. Каже да би било важно да се објекат санира јер сведочи о значајном историјском сусрету. Тога се у селу још једино сећа Радомир Петровић чија је кућа баш преко пута кафане. Четири године је имао када су се Тито и Дража срели, али је каже са прозора видео нешто од догађаја те ноћи.

„Сећам се доласка Тита и његове пратње на коњима. Биле су две колоне коњаника наоружаних са неким аутоматским пушкама. Памтим и петокраку на 'титовци'. Дражу нисам видео тада, али јесам после састанка када је био у планини на Равној Гори у колиби“, присећа се Радомир Петровић из Брајића.

Да не важи веровање да се за столом у механи склапају договори сведочи сусрет у Брајићима. Према историјским подацима, био је то последњи покушај да се организује заједничка партизанско-четничка команда као и последњи сусрет Тита и Драже.

Табла на кафани, на којој су уклесане речи о том сусрету, чак четири пута је мењана. Последња је из 1977. године.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво