Џиновска британска сеизмичка бомба тешка 5,5 тона пронађена у Пољској

Власти на северозападу Пољске планирају евакуацију око 42.000 људи након што је пронађена огромна британска сеизмичка бомба из Другог светског рата у близини луке Шчећин.

Бомба „толбој“ (високи дечак) тешка мало мање од пет и по тона и дугачка шест метара пронађена је током радова на проширивању канала „Пиаст“ који води до Шчећина.

Експлозивна направа је највећа неексплодирана бомба икада пронађена у Пољској, јавља АП.

„Наша анализа потврдила је да се ради о британској бомби 'толбој'. Њих је користила ескадрила Дамбастер, која је 16. априла 1945. године извела напад на немачку крстарицу 'Луцов', усидрену у оближњем каналу“, навео је пуковник Гржегорц Левандовски из Осме обалске флотиле.

Према његовим речима, ово није прва британска бомба пронађена у каналу.

„У августу смо открили поморску мину 'марк VI', а у јулу марк 'IV'“, истакао је Левандовски.

Изузетна разорна моћ

„Толбој“ су биле такозване „банкербастер“ бомбе, осмишљене да уништавају добро оклопљене и утврђене мете, попут бункера, подземних постројења и великих бојних бродова.

Испрва је било планирано да има десет тона, али то није било могуће логистички изводљиво, па је на крају скоро преполовљена тежина, али су бомбардери „ланкастер“, чак је и за тако „смањену“ верзију, морали да буду прилагођавани да би могли да је носе.

Била је дугачка 6,4 метра, пречника скоро једног метра и тешка 5,4 тона. Аеродинамичног облика и ојачаног челичног кућишта, „толбој“ је могао да достигне брзину 1.210 километара на час и пробије чак пет метара армираног бетона. Правио је кратер 24 метара дубок и 30 метара широк.

Неки од примера успешног коришћења „толбоја“ били су уништење постројења за склапање В-2 ракета „Купола“ на северу Француске у операцији „Кросбоу“ 24. јуна 1944, као и напад на тунел Сомир две недеље пре тога када су „толбоји“ пробили брдо и експлодирали у тунелу 18 метара испод површине.

„Толбоји“ су коришћени и у потапању „Тирпица“, сестринског брода „Бизмарка“.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво