Џиновска британска сеизмичка бомба тешка 5,5 тона пронађена у Пољској

Власти на северозападу Пољске планирају евакуацију око 42.000 људи након што је пронађена огромна британска сеизмичка бомба из Другог светског рата у близини луке Шчећин.

Бомба „толбој“ (високи дечак) тешка мало мање од пет и по тона и дугачка шест метара пронађена је током радова на проширивању канала „Пиаст“ који води до Шчећина.

Експлозивна направа је највећа неексплодирана бомба икада пронађена у Пољској, јавља АП.

„Наша анализа потврдила је да се ради о британској бомби 'толбој'. Њих је користила ескадрила Дамбастер, која је 16. априла 1945. године извела напад на немачку крстарицу 'Луцов', усидрену у оближњем каналу“, навео је пуковник Гржегорц Левандовски из Осме обалске флотиле.

Према његовим речима, ово није прва британска бомба пронађена у каналу.

„У августу смо открили поморску мину 'марк VI', а у јулу марк 'IV'“, истакао је Левандовски.

Изузетна разорна моћ

„Толбој“ су биле такозване „банкербастер“ бомбе, осмишљене да уништавају добро оклопљене и утврђене мете, попут бункера, подземних постројења и великих бојних бродова.

Испрва је било планирано да има десет тона, али то није било могуће логистички изводљиво, па је на крају скоро преполовљена тежина, али су бомбардери „ланкастер“, чак је и за тако „смањену“ верзију, морали да буду прилагођавани да би могли да је носе.

Била је дугачка 6,4 метра, пречника скоро једног метра и тешка 5,4 тона. Аеродинамичног облика и ојачаног челичног кућишта, „толбој“ је могао да достигне брзину 1.210 километара на час и пробије чак пет метара армираног бетона. Правио је кратер 24 метара дубок и 30 метара широк.

Неки од примера успешног коришћења „толбоја“ били су уништење постројења за склапање В-2 ракета „Купола“ на северу Француске у операцији „Кросбоу“ 24. јуна 1944, као и напад на тунел Сомир две недеље пре тога када су „толбоји“ пробили брдо и експлодирали у тунелу 18 метара испод површине.

„Толбоји“ су коришћени и у потапању „Тирпица“, сестринског брода „Бизмарка“.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 22. сеп 2019, 14:41) - anonymous [нерегистровани]

@divna uspomena

Saveznici su gadjali Nemce, a ne Poljake. Rusi su 1939. napali Poljsku zajedno sa Nemcima i u Katjinu pobili 30.000 poljskih oficira. Tokom varsavskog ustanka u avgustu 1944. saveznici su avionima dostavljali Poljacima municiju, dok su Rusi koji su bili ispred Varsave gledali mirno kako Nemci tamane Poljake i nisu uradili nista. Od 1945 do 1989 su u Poljskoj vladali Rusi a ne Zapad, a zivot je bio nocna mora. Tako da ti je to rusofilsko poredjenje onako bas lose.

(недеља, 22. сеп 2019, 13:52) - Mitar B2 [нерегистровани]

Korekcija: Tолбој i „Купола“

Tallboy i ostale bombe nisu uspele da probiju a kamoli razruse nacisticko nemacko postrojenje “Kupola” u severnoj Francuskoj. Samo su ga okrzli i razdrmali a dolaz i dan danas stoji obrastao u rastinje.

(недеља, 22. сеп 2019, 12:48) - anonymous [нерегистровани]

Divna uspomena

Poljacima od saveznika, dok Ruse i Rusiju pljuju na sva zvona.

(недеља, 22. сеп 2019, 10:59) - anonymous [нерегистровани]

Informativno

Ratna tehnika u bilo kojoj eri je samo proizvod onih koji imaju velika sredstva na raspolaganju, ali im je i to malo. Obicni ljudi samo bivaju upotrebljeni za nihove igre. ... interesantno je da sam jeuce slusao staru Dilanovu stvar " All Along the Watchtower " pa zapadne coveku za oko koliko su umetnici ispred vremena. Jedan univrezalan tekst primenjiv u svim vremenima.