„Дани лудаје“ – шампионски примерак има 639,5 килограма

На „Данима лудаје“ у Кикинди оборен је рекорд и у тежини и у дужини лудаје. За то нису заслужне само погодне временске прилике, већ и примена агротехничких мера, кажу произвођачи.

Овогодишњи рекордер Душан Јанков из Чуруга, са лудајом од 639,5 килограма, премашио је за 124,5 килограма досадашњи шампионски примерак. То је и даље мало за европске норме, којима Јанков и остали такмичари теже.

„Још увек важећи рекорд држи један дечко из Белгије, кажем дечко јер нема још ни 30 година. Одгајио је бундеву од, веровали или не, 1.195 кила. То је практично дупло теже него што данас видимо овде“, рекао је Душан Јанков.

Најдужи примерак је из домаћинства Милана Вучена из Кикинде – 366 центиметара. Каже, обезбедио јој је довољно воде и хлада, али није очекивао да ће морати да јој припреми и додатни простор.

„Скоро метар смо је укопавали у земљу, зато што она виси. Не можете то сад, не можете горе да је померите. Нисмо направили довољно високу конструкцију“, испричао је Милан Вучен.

У такмичењу за најдужу лудају, све су биле дуже од три метра и старог рекорда.

Ове године су први пут проглашени победници и у резбарењу лудаја, а прво место освојио је Саша Малеш из Госпођинаца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво