Древни „шпански Стоунхенџ“ изронио после суше

Низак водостај у шпанском резервоару Ваљдекањас открио је камени споменик, који је стар између четири и пет хиљада година.

Изузетно топло време створило је услове за сушу у неким деловима Европе, а један од њих је Шпанија, где је мањак кише изазвао главобоље за пољопривреднике.

Археолозима, међутим, суша је омогућила да древни мегалитски локалитет, познат као Долмен Гуадалперал, потпуно изрони из вештачког језера од када је поплављен пре више пола века.

Локалитет се налази близу града Пераледа де ла Мата и најчешће је потпуно потопљен водом резервоара Ваљдекањас, који је направљен током 60-их година за потребе производње електричне енергије и снабдевања локалног становништва пијаћом водом.

Истовремено, језеро је поплавило нека насељена подручја око реке Тахо и Долмен Гуадалперал.

Скоро 60 година локалитет је био под водом, мада се врхови камених стећака видели у неким топлијим годинама. Овог лета, међутим, читав мегалитски споменик ослободио се свог воденог кавеза.

Догађај је изазвао велико интересовање, па велики број људи долази и обилази древни Долмен Гуадалперал, преноси шпански портал Локал.

Локалитет датира из периода између 2000. и 3000. година пре нове ере, а састоји се од 144 камена, од којих неки достижу висину од два метра а на неким су су угравирани цртежи змија.

Као и много познатији Стоунхенџ, мегалитски споменик аранжиран је у кружној поставци. Стручњаци сматрају да је имао двојаку функцију, као религијски локалитет, али и као трговачко чвориште.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво