Марина Абрамовић почела „чишћење“ своје уметничке каријере

У Музеју савремене уметности у Београду отварена је ретроспективна изложба „Чистач“, најчувеније светске концептуалне уметнице Марине Абрамовић. Звезда светске уметничке сцене разговарала је са новинарима јутрос у 6.23. У складу са концептом изложбе „Чистач“, како каже, у зору „чисти“ своју уметничку каријеру и архиву својих најбољих радова.

Није било довољно места јутрос у музеју за бројне новинарске екипе из Србије и иностранства који су дошли да чују уметницу која већ пет деценија својим перформансима и својим ставовима привлачи пажњу. Пред отварање изложбе, прве у Србији, после 44 године, можда и није неочекивано њено врло емотивно обраћање.

„Није застрашујуће скочити и полетети. Можете скочити са облакодера ако желите и бићете сасвим у реду. Опасност настаје када треба да дотакнете тло. Пре 44 године када сам напустила ову земљу, скочила сам и летела све време од тада. Данас осећам да дотичем тло и топла добродошлица коју сте ми припремили је умањила оно што је могао бити катастрофалан пад“, истакла је Абрамовић.

Од осам сати се обилази пет спратова Музеја савремене уметности на којима је изложено више од 120 радова – слике, цртежи, објекти, фотографије, аудио и видео радови, филмови.

Иако је Марина Абрамовић рекла да ретроспективне изложбе не воли јер је асоцирају на уметника који се опрашта – напротив она чисти каријеру дугу пола века представљајући најбоље радове, како би оставила простор за „нову“ Марину.

Чистача је већ видела публика Шведској, Данској, Норвешкој, Немачкој, Италији и Пољској, а Београд је њена последња станица. Продуцент изложбе је модерни музеј из Стокхолма, у сарадњи са музејима из Луизијане и Бона.

Неки људи ће у музеју поново пред публиком, у одређеном обиму, изводити њене најзначајније перформансе.

И да, у неким од тих перформанса ће учествовати и публика – вероватно ћете пролазити кроз уски пролаз између нагих људи, бројаћете пиринчана зрна на столу, гледаћете уметника преко стола у очи и слично...

Марина Абрамовић више од 40 година није излагала у Београду и ова поставка симболично своју „турнеју“ завршава у престоници Србије - месту где је она и почела своју борбу да перформанс постане призната уметност и да се што више приближи мејнстриму.

Београдска публика није имала прилику да види њене најзначајније перформансе, а такође, пошто је изложба едукативног карактера, млади људи имају шансу да упознају Маринину уметност.

Регуларна цена улазнице износи 600 динара, док је за одређене групе утврђен попуст тако да је цена 300 динара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво