Марина Абрамовић почела „чишћење“ своје уметничке каријере

У Музеју савремене уметности у Београду отварена је ретроспективна изложба „Чистач“, најчувеније светске концептуалне уметнице Марине Абрамовић. Звезда светске уметничке сцене разговарала је са новинарима јутрос у 6.23. У складу са концептом изложбе „Чистач“, како каже, у зору „чисти“ своју уметничку каријеру и архиву својих најбољих радова.

Није било довољно места јутрос у музеју за бројне новинарске екипе из Србије и иностранства који су дошли да чују уметницу која већ пет деценија својим перформансима и својим ставовима привлачи пажњу. Пред отварање изложбе, прве у Србији, после 44 године, можда и није неочекивано њено врло емотивно обраћање.

„Није застрашујуће скочити и полетети. Можете скочити са облакодера ако желите и бићете сасвим у реду. Опасност настаје када треба да дотакнете тло. Пре 44 године када сам напустила ову земљу, скочила сам и летела све време од тада. Данас осећам да дотичем тло и топла добродошлица коју сте ми припремили је умањила оно што је могао бити катастрофалан пад“, истакла је Абрамовић.

Од осам сати се обилази пет спратова Музеја савремене уметности на којима је изложено више од 120 радова – слике, цртежи, објекти, фотографије, аудио и видео радови, филмови.

Иако је Марина Абрамовић рекла да ретроспективне изложбе не воли јер је асоцирају на уметника који се опрашта – напротив она чисти каријеру дугу пола века представљајући најбоље радове, како би оставила простор за „нову“ Марину.

Чистача је већ видела публика Шведској, Данској, Норвешкој, Немачкој, Италији и Пољској, а Београд је њена последња станица. Продуцент изложбе је модерни музеј из Стокхолма, у сарадњи са музејима из Луизијане и Бона.

Неки људи ће у музеју поново пред публиком, у одређеном обиму, изводити њене најзначајније перформансе.

И да, у неким од тих перформанса ће учествовати и публика – вероватно ћете пролазити кроз уски пролаз између нагих људи, бројаћете пиринчана зрна на столу, гледаћете уметника преко стола у очи и слично...

Марина Абрамовић више од 40 година није излагала у Београду и ова поставка симболично своју „турнеју“ завршава у престоници Србије - месту где је она и почела своју борбу да перформанс постане призната уметност и да се што више приближи мејнстриму.

Београдска публика није имала прилику да види њене најзначајније перформансе, а такође, пошто је изложба едукативног карактера, млади људи имају шансу да упознају Маринину уметност.

Регуларна цена улазнице износи 600 динара, док је за одређене групе утврђен попуст тако да је цена 300 динара.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 21. сеп 2019, 20:34) - ,," [нерегистровани]

Представа

Стварање представе је врста уметности која постоји одувек. Древни Грци су имали своје представе и позоришта, Јапанци своје итд.
Госпођа Абрамовић има своје представе, јавно тражи смисао постојања и јавно се суочава са различитим животним тешкоћама.
У много чему што она ствара не уживам и нисам надахнут, нити задивљен. Има, такође, и неких ствари које ме не остављају равнодушним, и зато и остављам своје мишљење овде.

Драго ми је да је она осетила добродошлицу свог родног краја и да ће Наша Престоница имати прилику да види, тренутно, најбоља и најпознатија дела на свету, из уметности представе.

Слобода и Лепота Београда и Србије и јесте управо та могућност избора.
Ко не жели, и не воли да погледа, и доживи стваралаштво гђе. Абрамовић, ни не мора.
Исто тако, они који је обожавају и који уживају у њеном уметничком изразу, нека не присиљавају остале на сагласје.

Све у свему, драго ми је да се то дешавање, изложбе и представе нуде Београду и Србији.

(субота, 21. сеп 2019, 19:10) - Vindobona [нерегистровани]

Kraljica od Sabe.

Od stafete nije bilo ovakvog pokrivanja nekog dogadjaja u Beogradu. Zena je uspesno prodala fol u svetu i svaka joj cast, ali to nije razlog da se pada na kolena pred njom.

(субота, 21. сеп 2019, 13:23) - Маторац [нерегистровани]

Истина

Ја сам фини господин и у јавном простору не могу да користим квалификативе којима бих коментарисао оно што Марина Абрамовић ради, а што се подводи под појам "уметност". У коментару на један чланак о томе један човек је направио поређење са причом "Царево ново одело". Управо је тако.. Кад би неко ко не зна да је она славна погледао ту изложбу рекао би да је то бесмислица. Али, кад ауторитети кажу да је то уметност, онда сви ћуте и диве се, као у оној причи. Нико не сме да каже да је цар го, испашће глуп. Ја признајем да сам глуп.