Мурал „Пливач“ за пола века „Радости Европе“

У сусрет 50. рођендану манифестације „Радост Европе“, Дечји културни центар Београд организовао је разноврсне активности. Једна од њих је израда првог мурала на фасади београдске ОШ „Старина Новак“ која је домаћин деци Европе готово од самог почетка одржавања манифестације.

Рад Пливач, који је изабран да оплемени школски простор, потиче из колекције ликовних дела деце, учесника Међународног конкурса „Радост Европе“. Насликао га је дечак из Словачке, данас деветогодишњак Самвел Стрела, и за њега добио трећу награду 2017. године. Пренети рад на зид био је изазов за уметнике Милоша Ђурана и Бојана Вељковића.

„Треба интерпретирати да изгледа као да га је дете радило, а да буде аутентично ономе што смо ми видели на дечјем раду. После тог неког уводног периода који је нама био неопходан за припрему следило је осликавање зида које је трајало четири дана“, објашњава Милош Ђуран, примењени уметник, сарадник Дечјег културног центра Београд.

Ученици Основне школе „Старина Новак“ генерацијама пливају у базену на Ташмајдану и није необично што је изабран рад Пливач.

„Ми смо просто хтели да главни зид фискултурне сале који је окренут према Улици кнез Даниловој повежемо са овом чињеницом да наша деца, сва деца дакле науче да пливају кад заврше осми разред“, рекао је Влада Вучинић, директор ОШ „Старина Новак“.

На свечаности поводом израде мурала у дворишту школе приређене су разноврсне активности.

Основци су цртали, сакупљали чепове које ће продати да би купили инвалидска колица, правили маске које ће носити на карневалу „Радости Европе“.

У плану је израда мурала на фасадама и других основних школа у Београду како би се указало на важност учешћа школа домаћина деци Европе, без којих ни „Радост Европе“ као манифестација, ни узајамна размена европских традиција међу децом не би била могућа.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 22. сеп 2019, 14:48) - anonymous [нерегистровани]

grkinja

Meni se murali svidjaju jer daju gradu boju :) volim da ih slikam i smatram ih umetnost, naravno kad nisu vulgarne.