Мурал „Пливач“ за пола века „Радости Европе“

У сусрет 50. рођендану манифестације „Радост Европе“, Дечји културни центар Београд организовао је разноврсне активности. Једна од њих је израда првог мурала на фасади београдске ОШ „Старина Новак“ која је домаћин деци Европе готово од самог почетка одржавања манифестације.

Рад Пливач, који је изабран да оплемени школски простор, потиче из колекције ликовних дела деце, учесника Међународног конкурса „Радост Европе“. Насликао га је дечак из Словачке, данас деветогодишњак Самвел Стрела, и за њега добио трећу награду 2017. године. Пренети рад на зид био је изазов за уметнике Милоша Ђурана и Бојана Вељковића.

„Треба интерпретирати да изгледа као да га је дете радило, а да буде аутентично ономе што смо ми видели на дечјем раду. После тог неког уводног периода који је нама био неопходан за припрему следило је осликавање зида које је трајало четири дана“, објашњава Милош Ђуран, примењени уметник, сарадник Дечјег културног центра Београд.

Ученици Основне школе „Старина Новак“ генерацијама пливају у базену на Ташмајдану и није необично што је изабран рад Пливач.

„Ми смо просто хтели да главни зид фискултурне сале који је окренут према Улици кнез Даниловој повежемо са овом чињеницом да наша деца, сва деца дакле науче да пливају кад заврше осми разред“, рекао је Влада Вучинић, директор ОШ „Старина Новак“.

На свечаности поводом израде мурала у дворишту школе приређене су разноврсне активности.

Основци су цртали, сакупљали чепове које ће продати да би купили инвалидска колица, правили маске које ће носити на карневалу „Радости Европе“.

У плану је израда мурала на фасадама и других основних школа у Београду како би се указало на важност учешћа школа домаћина деци Европе, без којих ни „Радост Европе“ као манифестација, ни узајамна размена европских традиција међу децом не би била могућа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво