„Прес-фото“ конкурс за најбоље фотографије у српским медијима

„Прес-фото Србија“ је национални годишњи конкурс за најбољу фотографију у српским медијима, са традицијом дугом 21 годину. Пројекат се састоји од конкурса за српске фотографе, одлучивања од стране међународног жирија, формирања изложбе победничких радова и награђивања најбољих фотографа.

Конкурс „Прес-фото Србија“ (Press Photo Srbija 2019) најстарији је конкурс на Балкану и једини који ради на афирмацији и презентацији највећих достигнућа српске медијске и документарне фотографије. Промовише високе професионалне, етичке и естетске стандарде у медијској фотографији.

Подстиче истраживачки и самосталан рад фотографа и обраду тема важних за друштво, насупрот дневнополитичким и сензационалистичким.

Национални конкурс подстиче рад фотографа на дугорочним пројектима (фото-причама, фото-репортажама) који подразумевају темељно истраживање уз критички приступ.

Пројекат награђивањем оснажује ауторе и подстиче младе фотографе и студенте. Развија публику и критичку свест, пружајући увид у могућности савременог фото-журнализма као интегралног дела савремених визуелних уметности.

Афирмише храбре искораке и савремене трендове у медијској фотографији. Подстиче ауторе на излагачке активности и остварује чвршћу везу са публиком.

Циљ саме поставке изложбе „Прес-фото Србија“ је промоција високих продукцијских стандарда.

Постојање националног конкурса 21 годину

За фотографе ангажоване у медијима, Прес-фото Србија представља полигон за сарадњу са публиком и галеријским просторима. Већини фотографа је овај конкурс и изложба једини начин да излажу свој рад, дођу у контакт са публиком и повежу се са страним и домаћим стручњацима.

Пројекат окупља стручњаке – признате светске и домаће фотографе и теоретичаре фотографије на заједничком задатку жирирања конкурса. Жирирањем се формира изложба која домаћој публици презентује најбоље медијске и документарне фотографије настале током 2018. године.

На годишњи конкурс пристигне до 1.500 радова, од чега жири бира 100 радова за изложбу.

Жири додељује једну главну награду и награде у категоријама:

Главна награда (статуета): БЛИЦ ВЕСТ/Блиц репортажа/ – БЛ/БР – Непредвидиви и изненадни догађаји.

Вести репортажа: Опште вести о планираним и предвидивим догађајима. 

Људи репортажа: Људи или група људи који учествују у вестима.

Живот репортажа: Богатство и разноврсност свакодневног живота.

Портрет репортажа: Јавне личности и људи уопште. 

Спорт репортажа: Спортски догађаји

Уметност репортажа: Мода, архитектура, позориште, сликарство, музика, јавне културне манифестације итд.

Наука репортажа: Фотографије из свих области науке и технологије. 

Околина репортажа: Флора, фауна, пејсаж, екологија... ФОТОИЛУСТРАЦИЈЕ ФИ 

Признати светски медијски и документарни фотографи доприносе разграничавању између савремене професионалне фотографије и све присутнијег аматеризма.

Конкурс промовише ауторски рад, оснажује ауторску свест фотографа и указује на њихову одговорност према публици.

Изложба награђених радова је конектор између публике и фотографа. Једино на великом формату, са фотографијом у простору публика доживљава јединствену експресију живота у очима савременог српског фотографа.

Признање добијено на конкурсу „Прес-фото Србија“ је међународна референца награђеним фотографима, како би свој рад приказали и ван граница Србије, добили нове ангажмане и развили своје потенцијале.

Многи српски фотографи имају остварену каријеру у страним медијима. Национални конкурс је једини начин да публика, како шира тако и професионална, дође у контакт са њиховим радовима.

Њихови радови су подстицај за младе фотографе и посебан доживљај за публику.

Национални медији покривају и прате добитнике награда „Прес-фото Србија“ свих година постојања конкурса.

Сви штампани и онлајн медији објављују победничке фотографије. Тиме оне постају утицајне у медијској сфери, утичу на креирање укуса, трендова и представљају параметар у медијској и документарној фотографији.

Конкурс постaвља савремене стандарде у документарној фотографији промовишући савремено стваралаштво српских фотографа и њихову способност да прате светске трендове у фотографији. Актуелне друштвене теме представљају перфектним ликовним елементима без запостављања информативног сегмента фотографије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво