Једина жена ауто-лимар у Јабланичком округу

Жена-змај, тако у Братмиловцу код Лесковца зову 48-годишњу Сунчицу Горчић која је једина жена-аутолимар на југу Србије. Мајци двојице синова дан почиње у ауто-лимарској радионици, а завршава се у фабрици намештаја.

„Чудно им је што сам жена, а они траже мајстора. Тако да некад неко и не верује да сам ја тај мајстор, ауто-лимар“, каже Сунчица Горчић, ауто-лимар.

А када се увере у њену спретност и знање скидају капу за мајсторство и постају сталне муштерије. Занат нимало лак посебно за жену. Сунчица је учила од супруга који јој је пре 18 година због здравствених проблема предао радионицу.

„Захтева прецизност и пажљиво мора да се ради јер постоји и опасност. Кад поштено радиш увек имаш посао, значи то је најбитније“, додаје Сунчица.

Кад остави варјачу лати се чекића, шрафцигера, брусилице. У радионици возила за поправку, у дворишту стара, хаварисана која раставља у делове. Глас о добром мајстору брзо се шири па је тако Сунчица добила понуду и за посао у фабрици намештаја. Сродила се каже и са лимом и са дрветом.

„Радим у лакирници на брушење столица, столова. Један темпо сам навикла, држим тај темпо рада тако да ми није тешко ништа“, каже Сунчица.

Без предаха од јутра до вечери. Чак и јагоде сади. Руке пуне жуљева, а на лицу увек осмех. Тако дочекује и комшије и муштерије.

„Они су почели од нуле.Овде је била једна кућица мала па су радом направили ево какву кућу.Тако да стварно су вредни, немам речи“, истиче Зоран Мичић, муштерија.

Недавно је добила сертификат за вариоца. Захваљујући донацији „Хелпа“ ускоро стиже и нова опрема која ће јој, како каже, знатно олакшати рад.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара