У којим земљама је најдужи годишњи одмор

Годишњег одмора никад доста и мало је оних који га се добровољно одричу. Сајт „Емплојмент лоу“, који се бави запошљавањем, урадио је истраживање у 25 земаља о броју дана годишњег одмора на које запослени имају право.

Аустрија је по многим добрим стварима на првом месту, па чак и по дужини годишњег одмора. Запослени у тој земљи могу да се одмарају и до 40 радних дана, који су им, наравно, плаћени. Уз Аустирију и Немачка, Француска и Данска су рај за раднике.

Ако се уз плаћени одмор урачунају и празнични нерадни дани, житељи ових земаља су у прилици да на одмору проведу скоро два месеца годишње.

У самом врху су и Бразил, Велика Британија, Аустралија и Чешка. Занимљиво је да се на дну ове листе налази Америка, где одмор постоји, али није плаћен.

Америка је сасвим другачији систем од свих осталих у оквиру кога постоји много флексибилних могућности. Тамо људи много више зарађују и сами бирају колико ће остати на одмору.

У неким државама плаћени одмор је 15 дана, с тим што њихови радници имају и такозване стимулативне дане.

То у пракси значи да, ако је неко имао добар учинак, био продуктиван и ефикасан, може да користи те дане, којих у просеку буде 15.

Србија је златна средина када је у питању годишњи одмор, а закон предвиђа минимум 20 плаћених радних дана. Законски минимум се увећава на основу доприноса у раду, услова рада, радног искуства и других критеријума утврђених колективним уговорима или правилницима о раду.

На основу тога може се рећи да у Републици Србији годишњи одмори у просеку трају између 20 и 30 радних дана.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво