У којим земљама је најдужи годишњи одмор

Годишњег одмора никад доста и мало је оних који га се добровољно одричу. Сајт „Емплојмент лоу“, који се бави запошљавањем, урадио је истраживање у 25 земаља о броју дана годишњег одмора на које запослени имају право.

Аустрија је по многим добрим стварима на првом месту, па чак и по дужини годишњег одмора. Запослени у тој земљи могу да се одмарају и до 40 радних дана, који су им, наравно, плаћени. Уз Аустирију и Немачка, Француска и Данска су рај за раднике.

Ако се уз плаћени одмор урачунају и празнични нерадни дани, житељи ових земаља су у прилици да на одмору проведу скоро два месеца годишње.

У самом врху су и Бразил, Велика Британија, Аустралија и Чешка. Занимљиво је да се на дну ове листе налази Америка, где одмор постоји, али није плаћен.

Америка је сасвим другачији систем од свих осталих у оквиру кога постоји много флексибилних могућности. Тамо људи много више зарађују и сами бирају колико ће остати на одмору.

У неким државама плаћени одмор је 15 дана, с тим што њихови радници имају и такозване стимулативне дане.

То у пракси значи да, ако је неко имао добар учинак, био продуктиван и ефикасан, може да користи те дане, којих у просеку буде 15.

Србија је златна средина када је у питању годишњи одмор, а закон предвиђа минимум 20 плаћених радних дана. Законски минимум се увећава на основу доприноса у раду, услова рада, радног искуства и других критеријума утврђених колективним уговорима или правилницима о раду.

На основу тога може се рећи да у Републици Србији годишњи одмори у просеку трају између 20 и 30 радних дана.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 17. сеп 2019, 12:36) - anonymous [нерегистровани]

Italia

U Italiji zavisi id kolektivnog ugovora.Ja imam 33 dana odmora plus osam dana državnih praznika.

(уторак, 17. сеп 2019, 09:39) - Milan_swe [нерегистровани]

Po zakonu Svedske

minimalni godisnji odmor je 25 radnih dana. Dobrom raspodelom Svedjani imaju minimum 45 dana godisnje. Naime, svedjani retko kad koriste odmor u celosti. Vecinom uzimaju po pet dana ali u stvari to su devet dana, subota i nedelja pre i posle tih pet dana. Zato se u svedskoj i vecinom prodaju aranzmani po 7 dana. Vecina takodje koristi svojih pet dana u vreme bozicnih i novogodisnjih praznika tako da i tada dobiju mnogo vise povezanih dana. Dobrom raspodelom dana odmora se i do 60 dana godisnje ne radi.

(уторак, 17. сеп 2019, 08:33) - Ivana [нерегистровани]

Godišnji odmor

Da se ne lažemo, u praksi godišnji od 20 i kusur dana u Srbiji imaju zaposleni u javnom sektoru, mi koji smo zaposleni kod privatnika, ako imamo sreće da je gazda korektan, imamo jedan godišnji u proseku u trajanju od 10 dana, mada retko kad to bude 10 radnih dana...

(уторак, 17. сеп 2019, 08:27) - anonymous [нерегистровани]

Odmor

I u Švajcarskoj nije loše 5 nedelja plus praznici

(уторак, 17. сеп 2019, 08:24) - anonymous [нерегистровани]

minimalac povecati

Kao sto se vecito povecava minimalac, potrebno je i da se minimalac u odmoru isto tako poveca. U ranijim zakonima pazilo se na radnika sad se pazi na strane investiture i "fantasticnu" popunu drzavnog budzeta. i tako u nedogled. dakle pod hitno povecati broj dana odmora na 25 kao minimalnu zakonsku kategoriju.