Камено село Гостуша, чувар традиционалне архитектуре

Старопланинско село Гостуша, у јавности је познато као камено село због очуване традиционалне архитектуре. Главна карактеристика народног градитељства су кровови од камених плоча. Пројекат фондације „Архитекта Александар Радовић“, о заштити каменог села, једини је из Србије и један од 10 у Европи који ће финансирати Европска унија у оквиру пројекта „Европске приче о наслеђу“.

Камених кровова и добрих мајстора у Гостуши је све мање. Седамдесетпетогодишњи Васа Влатковић каже да се последњих година плоче замењују црепом или се кровови само поправљају.

„Док се ми старији нешто разумемо да то одржавамо, после све пропада. Само може постојећи камен да остане“, прича Васа Влатковић из Гостуше.

Породица Видановић, једна је од ретких која је кућу у Гостуши, захваљујући донацији Светске банке обновила у традиционалном стилу.

„Могло је да се направи скоро нова кућа. Много је теже обновити него изградити нову кућу. Ове плоче су све на леђима изнете да би се кућа покрила“, објашњава мештанин Драган Видановић.

Али обнова се исплати, јер управо традиционална архитектура и нетакнута природа, привлаче све више туриста у Гостушу.

„Гостију има увек, већина су из иностранства. Њих интересује природа, да се удаље од интернета и телефона. Интересује их добра храна и наше гостопримство“, каже Божана Видановић.

Стручњаци кажу да је највећа претња очувању каменог села – цреп. Само у овом делу Гостуше, уместо камених плоча, 15 кућа приликом реконструкције, покривено је црепом.

„Ситуација је лоша зато што заштита културног и природног наслеђа је нешто што не треба да буде само на папиру и само формално, већ мора да садржи програме и пројекте који се враћају заједници и људима који живе у објектима који су заштићени и који ће њих одржавати“, нагласила је Елена Васић, управитељка фондације „Архитекта Александар Радовић“.

У селу које има свега шездесетак становника постоји 250 јединствених објеката народног градитељства, који се морају сачувати за будуће генерације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво