Сви укуси Србије у Комбанк дворани и данас

Фестивал домаће хране и пића „Јесењи укус фест“ одржава се у Комбанк дворани у Београду. Представљено је више од 2.000 производа из целе Србије и региона, које посетиоци могу да дегустирају и данас. Организатори фестивала су за успешну сарадњу доделили признање нашој медијској кући.

Као некада када су се традиционалне домаће ђаконије од меса, млека, меда и воћа припремале у сеоским домаћинствима и одатле доносила на градску пијацу или директно у кућу пријатеља или чланова породице, тако је „Укус фест“ стигао у центар Београда. 

Сада су такви производи постали брендови по којима се Србија препознаје и у свету.

Кристина Трмановић, ауторка фестивала хране „Укус фест“ истиче да је на шестом издању фестивала више од 70 пољопривредних произвођача из Србије и региона изложило преко 2.000 различитих производа из домаће производње.  

„Крављи сир и крављи качкаваљ, директно са Златибора смо вам за данас припремили. Такође припремамо и јогурте и још неке млечне производе“, каже Данијела Спасић са Златибора.

„У понуди имамо домаћу, праву добро зрелу сланину шарену и белу, домаћу кобасицу љуту и нељуту, праве домаће чварке, шунку која је освојила Златну медаљу Новосадског сајма, кулен који је освојио Златну медаљу Новосадског сајма“, наводи Драгана Сакач из Врбаса додајући да се пршута може купити за 2.000 динара по килограму.

Владимир Добрић из Беле Реке код Шапца наглашава да козји сир прави на традиционалан начин: „Имамо дугогодишње искуство у млекарској индустрији. Радимо козји сир без икаквих вештачких адитива, боја и арома“.

Производи од меда су међу најтраженијим на фестивалу хране, посебно је заинтересована старија популација.

„Између осталог правимо медне мешавине за анемију, притисак, бронхитис, имунитет, пергу...“, набраја Антоније Јовановић из Ариља.  

„Укус фест“ је, уз представнике града Београда, званично отворио државни секретар Министарства пољопривреде.

„Све излагаче које сте видели су људи који су примарни пољопривредни произвођачи, имају регистрована пољопривредна газдинства, али су уједно и прерађивачи. Држава је та која суфинансира њихове инвестиције у вредности од 40 до 60 одсто само из домаћих извора плус средства која су такође њима на располагању“, истакао је Сенад Махмутовић, државни секретар Министарства пољопривреде.

„Укус фест“ и храна генерално део су туристичке понуде Београда, по угледу на европске метрополе које сличне манифестације одржавају под отвореним небом.

„Овакви сајмови, уопште домаћа храна, домаћи производи су важни када имате туристичку понуду, односно када формулишете свој туристички производ. Београд је главни град Србије, овде је данас читава Србија и све оно из Србије што може да се понуди а што је аутохтоно или оригинално на неки начин“, објашњава Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда. 

За успешну медијску сарадњу, Фестивал „Укус фест“ доделио је награду Радио-телевизији Србије, као и другим заслужним медијима и појединцима.

На крају фестивала биће додељене награде за најбољи укус Србије у девет категорија, као и велики Гран-при Укус над укусима, за који гласају посетиоци.

Циљ овог фестивала је да се афирмишу пољопривредни произвођачи и сви који се налазе у ланцу производње хране. Уз подршку Министарства пољопривреде и осталих надлежних институција, жеља је да овај фестивал хране ускоро пронађе своје место на светском тржишту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво