Љубав почела у Грабовици, музика стигла до Лондона – Фејт и Бранко

За необичан брачни пар, Енглескињу, Фејт Елиот и Бранка Ристића из Горње Грабовице код Ваљева, јавност је сазнала пре неколико година у емисијама РТС-а. Спојила их је љубав према ромској музици, а на светској музичкој сцени постали су познати по специфичном изразу.

Фејтина и Бранкова каријера, која је почела у Горњој Грабовици пре неколико година, а настављена у Лондону, у сталном је успону. Снимили су албум за познату британску издавачку кућу и припремају нови. 

„Ми смо сањали да ћемо једног дана да путујемо светом, да ћемо да правимо спот овако, да издајемо це-де... Ја нисам веровала да ће то стварно да буде. Ово је стварно мој сан. Има нешто много лепо за ромски живот, Види ове људе са нама! Они сви су дошли само због нас да помогну. Они су стварно лепи људи“, узбуђена је Фејт Ристић.

Филмска прича у којој високообразована девојка из Оксфорда колегу и животног сапутника, самоуког виолинисту, сусреће у ромском насељу Горња Грабовица у предграђу Ваљева, привукла је пажњу јавности 2012. године, када су се венчали.

„Ово место је познато, генерално, по музици, али виолина овде преовладава. Овај наш Бранко је тренутно најуспешнији“, рекао је Мануел Ристић, из Горње Грабовице.

Са необичним спојем различитих култура преточеним у посебан музички израз Фејт и Бранко упознају публику у читавом свету.

„Из мог села Горња Грабовица нико не би могао да верује да ће један Ром тако отићи до целог света и на Нови Зеланд. Ја сам се Богу молио, да Бог мени помогне, да пошаље неку девојку која ће мене одвести у свет и свирати заједно с њом“, изјавио је Бранко Ристић.

Време између концерата најчешће проводе у Бранковом завичају. Затекли смо их када су за једну од нових композиција снимали спот, који дочарава енергију и дух Горње Грабовице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво