Кутије-колевке – како Финска помаже новопеченим родитељима

Како победити црну статистику по којој годишње изгубимо град величине Кикинде? Део одговора можда лежи у ономе што раде Финци. Код њих свако новорођенче добија кутију-колевку са неопходним стварима вредним више од 300 евра.

Пре месец дана у дом Томаса и Сузане Сјоблом стигао је дечак. Име му још не откривају, јер такав је обичај у Финској – до крштења бебе. Традиција је и да уочи рођења детета на адресу родитеља стигне пакет од државе.

„Он је наше прво дете и нисмо имали ништа за бебу, тако да нам је све добродошло“, каже Сузана, док Томас додаје да поштовање такве традиције шаље добру поруку и показује да држава брине о људима.

Та традиција почела је пре скоро 100 година када су волонтерке шиле и спремале корпу са стварима за сиромашне породице.

Сваке године Финци бар по мало промене садржај кутије. Бебе рођене 2019. добиле су укупно 63 поклона, укључујући бенкице, бодиће, рукавице, капе... Оно што се не мења је на дну кутије - душек који има своју симболику.

А то је да су шансе једнаке за све на рођењу. Многе бебе у тој кутији и спавају, бар у првим месецима. Родитељи могу да бирају између новчане помоћи и кутије. Али, постоји један услов.

„Да бисте добили кутију морате да посетите лекара. Све мајке, дакле, морају да се јаве гинекологу који ће проверити да ли је све у реду са трудноћом и бебом“, објашњава Ела Наси из Установа за социјално осигурање.

Верују да је то и један од разлога што данас имају најмању стопу смртности тек рођених беба – две на 1.000. Чак 95 одсто мама изабере кутију, јер она вреди више од 300 евра, док је новчана помоћ 170 евра.

„Ово је симболичан поклон, јер нису све ове ствари потребне свим мајкама, али оне их цене. Показале су се као врло практичне и родитељи не морају да трче по продавницама и да размишљају шта им треба“, истиче Ела Наси.

Симболичне пакете у којима је гардероба и козметика, већ неколико година добијају и маме у Србији, али не све и не исти.

„Често се дешава да нису стални, крене се са праксом, па људи који су донирали за те пакете просто у неком тренутку одустану. Па некад имамо већи, а некад мањи пакет", каже Гордана Племић из Удружења „Родитељ“.

Родитељима би, кажу, више од пакета значило да знају на шта тачно могу да рачунају.

„Код нас постоји много већа бојазан од тога да ли ће добити неку помоћ за прво, друго, треће и четврто дете, постоји та бојазан да ли ће остати на послу, када мајка оде на породиљско како ће јој бити обрачунат тај лични доходак и боловање“, наводи Племић.

Помогла би за почетак измена Закона о финансијској подршци породици који је оштетио породиље – запослене краће од 18 месеци, али и оне чија је плата виша од три просечне. Пољопривреднице, примера ради, иако први пут могу на породиљско, морају дуже од свих да уплаћују доприносе – чак 24 месеца.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара