Флојдовим аутомобилом крстари вршачким друмовима

Када је неко заљубљеник у осамдесете, култни филм „Национална класа“ и „фићу“, а при томе мајстор по струци, резултат је легенда на нашим друмовима. Вршчанин Јован Атанацков уложио је године труда, мајсторске вештине и пуно љубави како би оживео Флојдовог „фићу“, којим данас крстари вршачким друмовима и привлачи пажњу и возача и пролазника.

Флојдов „фића“ симбол је једне епохе, подкултуре и генерације тркача, али и генерација које су одрастале гледајући Националну класу, реплике из филма знале напамет.

Аутомеханичар из Вршца припада управо тој генерацији заљубљеника у осамдесете и Флојдовог „фићу“.

„Знате како, сви смо ми у младости помало желели да будемо Флојд и онда, напросто, када се састави тако нешто, онда љубав према аутомобилима, па љубав према старим аутомобилима, онда резултат буде овако нешто“, објашњава аутомеханичар Јован Атанацков.

Мајстор Јоца Флојдовог „фићу“ прекопирао је скоро до детаља, а за то је требало четири године. Резултат је атракција за којом се, на путу, окрећу збуњени и возачи и пешаци.

Аутомобил је у беспрекорном стању, у каквом су „фиће“ силазиле са фабричке траке до 1985. године.

„Сваки шраф је прошао такозвану дефектажу, кочиони систем је комплетно нов, управљачки механизам је комплетно нов, чак и оне чувене ђунте, за мотор је урађена комплетна генерална...“, прича мајстор Јоца и на питање о брзини аутомобила узвраћа питањем: „А, шта, ти као не знаш колико може да развије?“, репликом из нашег култног филма.

„Може ту негде да ухвати око стотке, мада није баш најпријатније возити стотку у њему, али негде 60, 70 то је баш пријатна вожња за уживање“, објашњава Атанацков.

Мајстор Јоца каже да су му до сада више пута нудили новац, и то не мали, желећи да га убеде да прода Флојдовог „фићу“. Није пристао, нити ће, јер овај лепотан стар 48 година није на продају, али заљубљеници могу да га провозају и уживају у специфичном мирису „фијата 750“, који је задржао до данас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара