Пчеле и људи – има нека тајна веза

Док већина пчелара гледа само мед, други користе зујање пчела у, како кажу, лековите сврхе. Има и оних који причају са пчелама. Тврде да се разумеју, да их пчеле слушају и зато не боду. Баш једног таквог пчелара посетили смо у Љубишу, на Златибору.

Да би умирио пчеле, искусни пчелар Раденко, добро се наоружао – димилицом, капом, али и њему својственим оружјем – причом. Познат је по томе што прича пчелама. Каже да га разумеју и да га зато не боду.

„Не смем много да лупам и не воле пчеле на пчелињаку много да се прича. Прекрстим се и кажем: 'Ја сам пчелар Раденко Радоичић, немојте ме бости.' и избројим: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10, па уназад до 1“, објашњава необични пчелар.

Раденко није хтео пред камерама да открије целу тајну, али без науке и сталног учења, додаје, џаба је и прича. Пре више од три деценије, у овом крају, међу првима је почео да пчелари.

Бране Шаптовић пчелар из Љубиша признаје да га је Раденко увео у овај посао, али мисли да је данас бољи пчелар од њега.

„На пример, кад се роје и оду на висину, почнемо да вичемо 'Земљи мацо, Земљи мацо' и тако то се каже, па гађа се песком, да се ухвате на одређено место, да не оду далеко“, додаје Бране.

Пчеле не морају да иду далеко кад добро меди на овим ливадама. Природа у Љубишу са лековитим и ароматичним травама им је добра трпеза.

Шеф катедре за биологију Факултета ветеринарске медицине, др Зоран Станимировић, тврди да Раденко сигурно може да говори са пчелама.

„Пчеле са њим говоре и он сигурно има са њима једну синхронизацију, јер знам када дођем на пчелињак, мене да ли убоде једна пчела, и то је ретко, али када сам ту стално. Када нисам, деси се и по педесет убода да имам“, додаје професор.

Причали са пчелама или не, ова година била је лоша. Зато пчеларима зуји у глави, јер ћемо ове године произвести мање од 6.000 тона меда.

Међутим, добро је знати да за килограм меда, пчела мора да прикупи нектар са пет милиона цветова и да прелети пут од 110.000 километара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво