ЈНА, јавни тоалет и „Рама мртав“ – добро размислите пре тетовирања

Успомене из ЈНА, тенк и лик љубави из војничких дана некада су биле веома популарне тетоваже. Трендови су се променили па су њихово место заузели енглески цитати, јапанска слова и кинески бројеви. На то колико могу бити занимљиве поруке које тетоваже шаљу, претходних дана подсетио нас је један твит.

Један Јапанац пре неколико година на Ади је угледао момка са истетовирана четири јапанска слова. На Твитеру је открио како није имао срца да му каже да у преводу његова тетоважа значи јавни тоалет. Kод мајстора за тетоваже распитујемо се знају ли његове муштерије шта тачно тетовирају?

„Ја сам избегавао да их радим баш из тог разлога, просто нисам знао шта то значи и нисам их често ни тетовирао. И нисам могао ником могао да гарантујем за то. Ја конкретно то нисам радио пуно пута, али касније то већ није био толики тренд. То је био тренд у прошлој деценији“, наглашава Александар Терзић Терзо, мајстор за тетоваже.

Трендове у тетовирању прате како тинејџери тако и 70-годишњаци. Најстарија Александрова клијенткиња била је једна бака од 78 година. Шашаве тетоваже не знају за године.

„Била је једна занимљива ситуација на конвенцији у Немачкој, тетовирали смо знак БМВ-а, човек је имао жељу да вози БМВ па је прво урадио знак. А тренутно су то неки реалистични мотиви. Доста се раде лобање и мотиви из популарних ТВ серија Викинзи и Игра престола и слично. То су увек занимљиви мотиви и тематике“, додаје Терзић.

Занимљивих мотива не мањка. Али чак и они најодлучнији када дођу код тату-мајстора питају се да ли су одабрали праву тетоважу.

Важни датуми, цитати, симболи, али и имена партнера најчешћи су захтеви са којима се долази код мајстора за тетоважу. Али они најчешће саветују своје клијенте да два пута размисле да ли је баш то та тетоважа коју желе, да после тетовирања не би уследило кајање.

А када се покају закуцају на Жељкова врата који нам открива да је уз помоћ ласера потребно између осам и десет третмана да би се уклонио нежељени тату. Жута и црвена боја најтеже се скидају.

„Интересантни подаци су да момци исписују имена девојака на место где треба да дође бурма па када дође до неспоразума онда то скидају из више третмана. Припадници ромске националне мањине углавном када напишу Рама па прецртају и доле напишу мртав, Енвер па прецртано мртав, и то су неке шаљиве тетоваже“, указује козметолог Жељко Манић.

Додаје да доста скидају тетоваже и будуће стјуардесе због описа посла и припадници војске и жандармерије јер не би требало да имају обележја по којима су препознатљиви. 

Препознатљивост је често главни мотив за тетовирање, објашњава психолог.

„Не може за све људе који су тетовирани да имамо неко заједничко тумачење, потребно је да знамо шта су тачно истетовирали и на којем месту. Међутим, генерално бисмо могли да кажемо да је то израз неке потребе за пажњом, можда израз потребе за променом, да се буде другачији, бољи од обичног, од просечног, нека врста аларма због незадовољства, али и као акт индивидуације, независности, бег од конформизма. Kако код да окренемо, теоважа као да каже: 'Примети ме'“, тумачи психолог Федор Мунижаба.

У последње време примећени су и верски, мотиви, ликови политичара, државни симболи. Уметници за сликање по телу кажу да је тетоважа данас више модни тренд, мање симболички феномен. Олако се схвата, јер ни она не мора да траје заувек.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво