Титаник посећен после скоро 15 година, микроби и водене струје олупину полако враћају природи

Олупину можда најпознатијег брода у историји, људи су посетили по први пут после скоро 15 година, откривајући невероватно стање Титаника у Атлантском океану. Објављени су и нови снимци остатака легендарног брода.

Стручњаке је изненадио данашњи изглед брода, који преполовљен, почива на дну океана, док су проучавали и снимали његове остатке за потребе документарног филма. На снимцима се види шта је остало од чувеног брода који се налази на дубини  од 3.810 метара. 

„Најфасцинантније је било видети како се Титаник променио под утицајем океана и како је постао уточиште за изузетно разнолик број животиња“, каже председник „Тритон подморница“, Патрик Леј.

Тим за истраживање пет пута је заронио до олупине почетком августа, снимајући Титаник у 4К квалитету.

Изложен вртлозима и морским струјама, Титаник полако нагризају корозија и бактерије.

„На остацима брода присутни су микроби који нагризају челичну конструкцију стварајући структуру која са временом постаје прашкаста и коју односе морске струје“, рекла је Клер Фицсимонс, научница са Универзитета Њусасл у Великој Британији за Би-Би-Си.

Још раније се процењивало да олупина брода може, услед утицаја из окружења, нестати до 2030. оставши тако само мрља на дну Атлантика. Још није познато да ли ће налази најновије експедиција дати другачије предвиђање.

Током посете локалитету, тим је положио је венац у знак сећања на више од 1.500 путника и члановe посада који су настрадали у катастрофи 1912. године.

Осим новог видео материјала високе резолуције, научници су анализирали олупину техником фотограметрије, да би у будућности било могуће реализовати три-де реконструкцију Титаника, што би за будуће генерације био један од начина учења о једној од највећих катастрофа на океану у историји.

„Сама олупина данас је једини сведок катастрофе на Титанику. Они који су тада преживели, преминули су, тако да је важно да се остаци брода искористе док још могу и имају штa да кажу“, рекао је за Би-Би-Си историчар поморства Роберт Блит из Националног поморског музеја у Великој Британији.

Титаник је потонуо пре 107 година. У то доба највећи путнички брод на свету, ударио је о ледени брег 14. априла 1912. године.

Потонуо је после два сата и 40 минута. У трагедији је страдало више од 1.500 људи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво