Нуклеарни рат између САД и Русије, шта би остало од планете

Нове симулације ефеката евентуалног нуклеарног рата између САД и Русије показале су да би нуклеарна зима захватила читав свет, смањујући глобалну просечну температуру за око девет степени Целзијуса, због мањка сунчеве светлости која не би успевала да стигне до тла.

Најновији модели у складу су са претходним направљеним 2007. године, а оба извештаја предвиђају да би нуклеарна зима, услед пепела и подигнутог материјала са земље, трајала неколико година, количина падавина би се смањила за 30 одсто у првих неколико месеци и облак дима прво би прекрио северну, а онда у јужну хемисферу.

„Покренули смо стари модел нуклеарног сценарија користећи најмодернији климатски модел при високој резолуцији са експлицитнијим симулацијама стратосферске хемије и аеросоли“, наводи се у извештају.

Закључак је предвидљиво суморан – коришћење нуклеарног оружја на овај начин од стране САД и Русије имало би катастрофалне глобалне последице.

Уколико би две највеће нуклеарне силе истрошиле читаве своје арсенале једна на другу, модел је показао да би се у атмосферу подигло око 150 мегатона чађи и гарежи, што од нуклеарних експлозија што од пожара који би уследили.

Биле би потребне три године пре него што би се количина светлост на тлу вратила на 40 одсто од првобитног нивоа.

Научници су се у моделу послужили подацима о шумским пожарима, вулканским ерупцијама и претходних нуклеарних детонација, како би добили што прецизнију процену последица.

Губици у пољопривредној производњи били би катастрофални, дошло би до промене кретања ветрова и до нестанка летње сезоне монсуна.

„Ћебе“ чађи и гарежи које би обухватило читаву планету упијало би сунчево зрачење, а требало би му око десет година да се рашчисти.

Ниво дима ослобођеног у атмосферу би, међутим, био мањи и односу на онај који је допринео изумирању диносауруса, па научници ипак остављају могућност да би човечанство могло да преживи.

„Да би се потпуно одстранила могућност еколошке катастрофе као разултата потпуног нуклеарног рата, они који доносе одлуке морају да потпуно разумеју озбиљне климатске последице нуклеарног рата и да поступају у складу са тим знањем“, наводи се у извештају објављеном у часопису Journal of Geophysical Research: Atmospheres.

број коментара 16 Пошаљи коментар
(субота, 24. авг 2019, 00:13) - Sale Vidikovac [нерегистровани]

Da li su ovi pri zdravoj pameti?

Koga je briga za klimu radioaktivne pustinje u kojoj bi sav život nestao? Još za vreme hladnog rata svima je bilo jasno da globalni termonuklearni rat znači kraj života na zemlji, kraj čovečanstva i kraj svega. Ovakvi neozbiljni pseudo-naučni napisi mogu kod nekih neupućenih i suludih političara da stvore lažnu sliku kako mogu da upotrebe nuklearni arsenal. Nauka mora jasno da kaže. Nuklearni rat između SAD i Rusije je nemoguć ako se želi opstanak života u ovom delu Univerzuma. Kakva klima, kakva svetlost? Sve je to u slučaju globalnog nuklearnog rata nebitno jer to niko neće ni videti.

(четвртак, 22. авг 2019, 18:50) - anonymousanonim [нерегистровани]

Svasta

Agde su ljutski zivoti

(четвртак, 22. авг 2019, 18:22) - anonymous [нерегистровани]

Show must go

"Simulacija" je vec izvrsena nad gradjanima "zapadnog Balkana" tokom zlocinackog bombardovanja Srbije u 1999 - toj godini i Rezultati su na prakticnom pokazani .
Show must go.

(четвртак, 22. авг 2019, 16:56) - anonymous [нерегистровани]

Opravio

Ostali samo dugmići.

(четвртак, 22. авг 2019, 15:12) - Drmr [нерегистровани]

Simulacije

Simulirate sta bi se desilo sa ostatkom planete Zemlje,a jel simulirate dali bi bilo kakvo zivo bice prezivelo gde bi atomske bombe eksplodirale.To ne simulirate,jer znate da niko i nista nebi prezivelo eksplozije bombi.

(четвртак, 22. авг 2019, 14:14) - anonymous [нерегистровани]

Glup

Pa kad je čovek postao đavoljevo vlasništvo, moguće je svašta. Al bog će ih dokrajčiti uskoro

(четвртак, 22. авг 2019, 14:11) - anonymous [нерегистровани]

Izazov

Ma dal ste normalni, ne pitate se ! Dal je bog rekao za nuklearni rat ? Šta vam smeta , Ovaj narod ? Ma saberite se više i pustite narod da živi po božjoj volji ! Inače će biti ,, ko drugom jamu kopa , sam u nju će da upadne ,, !!!
Ma šta vam je, zar đavoli rade sa vama .. mozak vam ispiraju.

(четвртак, 22. авг 2019, 12:43) - rssi [нерегистровани]

Simulacija

to je samo rezultat simulacije na računaru. Računar je izračunao samo na osnovu njemu poznatih podataka in unešenog algoritma.

Neko je jednom napisao da su sve zvezde bile najpre planete, dok čovek, koji je živeo na njima, nije otkrio nuklearnu energiju.

Rezultat vidimo svake vedre večeri na nebu.

(четвртак, 22. авг 2019, 10:02) - anonymous [нерегистровани]

Kosmos i ljudska glupost su ...

Pa nije nuklearni rat problem za planetu vec za covecanstvo. Pravo pitanje znaci: sta ostaje od covecanstva i bioloskog zivota. Nasa plava planeta je prirodna cudo, fragilni habitat. Nasa svest kao homo sapiens sapiens, ili nauki covek, sto nasi postupci strogo demantuju, nije ni blizu velicini tog cuda, da bi cenila i sacuvala sopstveni habitat. Nasa odgovornost nije samo prema svojem rodu, vec celom zivotu koji se stvorio u ovom habitatu. Na zalost, mi smo homo glupans glupans.

(четвртак, 22. авг 2019, 09:59) - anonymous [нерегистровани]

Realno

Ostali bi Srbi. Oni su otporni na sve.