Рели олдајмера „Лагано Србијом“ стигао у Кикинду

На главном градском тргу у Кикинди, приређена је први пут изложба олдтајмера, вредних четвороточкаша из Србије, Хрватске и Словеније које је окупио рели „Лагано Србијом“.

Јанко Вратник из Љубљане поносно представља свог љубимца четвороточкаша. Он је један од власника 22 аутомобила олдтајмера по први пут изложена на главном градском тргу у Кикинди. Његов ауто је „тријумф-5-пи", познатог енглеског произвођача направљен у петој од укупно седам серија.

„Уживаш у звуку мотора, уживаш у природи, гледаш наоколо. То није баш ауто за аутопут, он иде брзо, али нема разлога, то је губљење времена. То је за уживање, то је нешто сасвим друго, то је нека стара техника, стара технилогија и облик. Ја кажем ови аутомобили су скуплптуре на точковима“, каже један од заљубљеника у олдтајмере из Љубљане, Јанко Вратник.
По мишљењу Мирка Бркановића из Кикинде олдтајмери имају душу, неку своју посебну причу. Лепо је имати нови аутомобил, али он са својим олдтајмером без икаквих проблема путује до Шпаније.

„Кад је ауто одржаван нема везе што је олдтајмер, тврди Мирко.

Изложба у Кикинди део је Међународног релија старовременских возила „Лагано Србијом“ који се ове године вози друмовима Србије и Румуније уз посету једној од најбољих светских стаза „Трансфагаршан“.

У овом релију учествују неки од најскупљих четвороточкаша који су обележили једно време.

„Наше возило је „ролс ројс корниш-2“ из 86. године. То корниш значи да су кабриолети. Рађен је био за Америку и има пуно више опреме него што су у то доба имали исти аутомобили у Еуропи“, објашњава Саша Кроват из Словеније.

Председник Савеза за историјска возила Србије, Далибор Ружић, истиче да су изложени врло  вредни аутомобили, чак има и униката који никада нису постојали у Србији. 

Организатор прве изложбе је кикиндски Културни центар у оквиру програма „Кикиндско лето“. Овде кажу да ће олдтајмери од сада чешће долазити у Кикинду, на одушевљење претежно мушког дела популације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво