На једном крају земље лубенице бујају, а на другом снег веје

Која је то земља у којој у исто време може да пада велики снег и да расту лубенице, најслађе летње воће? Тамо је управо одржан и светски фудбалски шампионат робота!

Кина је овог викенда била домаћин међународног такмичења аутономних робота, које је први пут одржано у Пекингу.

За само осам минута, роботи су морали да испуне различите задатке и пређу препреке које им се нађу на путу. На такмичењу су се нашли и роботи фудбалери из Немачке. Овај тим често посећује „Робо куп“, светски фудбалски шампионат робота, али изгледа да им услови на гостујућем терену у Пекингу нису одговарали.

„Имали смо проблеме са алгоритмом компјутерског вида јер овде има много сунчеве светлости. Због тога компјутерски вид није добро радио. На 'Робо купу' смо унутра, али можда треба да изађемо напоље у будућности. Морамо да радимо на томе“, објашњава такмичар Јаспер Гулденштајн, студент из Немачке.

Дводневни догађај укључивао је стандардно и фристајл такмичење.

„Надамо се да градимо значајну платформу за младе људе широм света, да копају дубље у области вештачке интелигенције“, истакао је Ванг Џихуа, професор Универзитета „Тсингхуа“ у Пекингу.

За победника је припремљена награда од 10.000 долара, која би требало да буде уложена у развој софтвера и хардвера, како би роботи фудбалери и плесачи добили улогу и у свакодневном животу.

Туристе маме лубеницама 

У наредној причи нема вештачке интелигенције, сто посто је природна. Једно југозападно кинеско село, познато по плантажама лубеница, осмислило је иновативан и привлачан начин да повећа продају својих сочних плодова и привуче туристе. Позивају људе на гозбу слатким лубеницама и још их награђују новцем.

Изгледа да је идеја била успешна. Догађај који су организовали припадници националне мањине Мијао у селу Ченгђијангу у југозападној провинцији Гуиџоу, привукао је хиљаде туриста.

„Фестивал лубенице слави приносе плодова. Догађај такође промовише наше лубенице
изван ове области, како би се чуло за нас. Такође, овде можемо да упознамо будуће купце“, каже Пан Кунлијен, секретарка Партије у селу Ченглијангу.

Познато као село лубеница, Ченглијанг се хвали да има плантаже на 193 хектара, са годишњим приносом који вреди 30 милиона јуана.

Узгајање лубеница је кључна индустрија која помаже да се сиромашно становништво извуче из тешке ситуације.

 А на другом крају земље вејавице 

И док се на југозападу Кине једу лубенице, северозапад земље је завејан. Ауто-пут у Синђијангу протеклог викенда био је затворен због суснежице и снега.

Јиџао ауто-пут привремено је био затворен због слабе видљивости, леда који се стварао на путу, магле и снега. Овај аут-пут познат је као један од најлепших у аутономној ујгурској области Синђијангу због лепих природних пејзажа, али је отворен само до јуна до октобра због великих снегова од јесени до пролећа. Сада накратко и током лета.

Ако вас неко некада пита колика је Кина, сада знате да можете да одговорите: Земља је толика да док у једном делу једу лубеницу, у другом чисте снег!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво