Бицикл можете возити и по води

Постоји бицикл који има управљач и педале, а може да се вози иако му фале точкови. Уместо њих има понтоне и пропелере, па тако може да се вози по води. Водени бицикл у свету није новост, али код нас постоји само две године.

Када понтон замени точак уместо бицикла на који смо навикли добијамо водени бицикл.

Опробали су се и старији. Анка Станковић наглашава да врло слабо зна да вози обичан бицикл, али да јој је много лакше на воденом јер је стабилан па да може и унука да вози на платформи.

Има два понтона на коме је смештена конструкција бицикла, односно седиште, а креће се окретањем педала и пропелера. Иако гарантују да са овог бицикла не може да се падне, обавезна опрема је спасилачки прслук. 

„Једноставно је за вожњу, нема мењања брзина, нема кочница значи једноставно иде у оба правца и напред и назад и бицикл за воду јесте једно откровење и за све оне, да кажем, љубитеље спортова на води јер по први пут сада могу да учествују и да троше своје калорије на води много више него што то може на правом бициклу на копну“, објашњава Јурица Станковић.

Било је и оних који су га возили у венчаници. Могу да га возе и они који никад нису сели на копнени бицикл, а користи се чак и зими.

„Имали смо једног господина из Израела са преко 250 килограма, који иначе уопште не може да вози било какав бицикл. Овај пут је сео на вотер бајк и одушевио се јер са толиком тежином успео је да се вози по језеру и то је за чак и за његове пријатеље и породицу која га је пратила била дивна информација“, прича Јурица Станковић.

Бицикл на води направљен је деведесетих година. Осмислио га је Американац запослен у Наси. У Србију је стигао прошле године и полако се пробија на тржишту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара