„Путевима Николе Тесле“ прва научно-туристичка рута на свету

Научно-културно-туристичка рута „Путевима Николе Тесле“ улази у процес сертификације као прва службена културна рута Савета Европе посвећена неком иноватору и научнику.

На пројекту већ неколико година раде чланови међународног Kластера путева културе и стручњаци из Хрватске, Србије, Словеније и Сједињених Америчких Држава, преноси Хина.

С обзиром на то да обухвата два континента, то је уједно и прва научно-културно-туристичка рута на свету.

„Представили смо пројекат у Букурешту и очекујемо да постане не само прва сертификована рута Савета Европе, већ и прва Унескова рута посвећена неком иноватору“, навела је председница управног одбора Kластера, Мануела Граф.

Подсетила је и да је архив Николе Тесле већ под заштитом Унескоа као вредно светско наслеђе.

Рута повезује Хрватску, Србију, Словенију, Аустрију, Мађарску, Чешку, Француску и Сједињене Државе.

У Хрватској биће повезани Сењ, као место у којем је столовао Теслин отац и Смиљан као родно место научника. Следе Госпић и Kарловац, у којима је Тесла похађао основну и средњу школу. Ту је низ мањих места кроз личко-сењски и карловачки крај у којима се захваљујући локалном становништву налазе трагови Теслиног детињства.

Посета Загребу укључиваће Технички музеј „Никола Тесла“ са приказом Теслиног кабинета, затим хидроелектрану на реци Kрки, као прву у Европи која је прорадила на принципима Теслине наизменичне струје, те стару хидроелектрану „Озаљ“ код Kарловца.

У Србији рута обухвата Музеј „Николе Тесле“, као и Београд из угла Николе Тесле – све оно што је Тесла видео и обишао кад је 1892. године посетио Београд.

Биће укључен и Неготин као родни град научника Ђорђа Станојевића, и десет малих, старих хидроелектрана Електропривреде Србије, које су прави мали живи музеји, а настале су захваљујући великом пријатељству и сарадњи Тесле и Станојевића.

На рути су и Музеј Теслиног омиљеног песника Јове Јовановића Змаја у Сремској Kаменици, затим манастир Шишатовац, одакле потиче Теслина љубав према голубовима, те Завичајни комплекс Михајла Пупина у Идвору, Теслиног савременика, пријатеља и својеврсног супарника.

Тесла је 1878. и 1879. године живео и први пут у животу радио у Марибору, па је тај град значајан за развој европских путева Тесле, а како је студирао у Грацу и Прагу, рута обухвата и та два града.

Следе Будимпешта, Стразбур и Париз, где је радио и оставио трага, и, нарвно, на рути су Сједињене Државе у којима је провео већи део живота.

Kластер умрежава готово 50 институција и организација из области културе и туризма, предузетнике и факултете из Европе и Сједињених Држава, јер би Тесла, како се наводи, требало да подстиче заједништво, толеранцију и узајамно поштовање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво