На најскупљи ратни брод у историји америчке морнарице не може да се утовари муниција

Тренуно су инсталирана само два од укупно 11 лифтова потребних за утовар муниције на палубу новог америчког носача авиона „Џералд Р. Форд“, најскупљег ратног брода на који је до сада утрошено 13 милијарди долара.

Носач авиона „Џералд Р. Форд“ је требало да буде испоручен са напредним лифтовима за превоз оружја који се померају помоћу магнета, а не каблова, још у мају 2017. године. А, како наводи демократска представница Вирџиније, крај још увек није на видику.

Ово је још један велики неуспех за извођача радова, компанију "Huntington Ingalls Industries Inc.", али и америчку морнарицу, која је у децембру прошле године саопштила да ће свих 11 лифтова бити инсталирано и тестирано пре него што носач авиона буде испоручен крајем јула.

Уместо тога, фаза тестирања је померена на октобар, али званичници морнарице и даље нису сигурни да ће до тада сви лифтови моћи да се користе.

Амеички секретар за морнарицу, Ричард Спенсер, још у јануару је позвао председника Трампа да га отпусти из службе ако лифтови не буду у функцији до јула. Уместо тога, Трамп је 22. јула похвалио носач авиона „Џералд Р. Форд“ као „феноменалан“.

Ови напредни лифтови требало је превозе 10 тона опреме брзином од 45 метара у минуту, док рецимо, лифтови на „Нимицу“ превозе дупло мање брзином од 30 метара у минуту. По тврдњама званичнике морнарице то би повећало за више од 30 одсто број борбених дејстава која би могла да се изврше са овог носача у току 24 сата.

Међутим, лифтови нису једини проблем који кочи поринуће најскупљег ратног брода у историји. Нешто није у реду и са електромагнетним системом за лансирање авиона, као и са зауставном пистом која треба да их задржи када слете.

„Морнарица је преузела некомплетан брод, са чијом изградњом се каснило скоро две године, трошкови су премашили буџет за више од две и по милијарде долара, девет од 11 лифтова још не ради, а трошкови и даље расту“, истакао је председник сенатског комитета Џејмс Инхоф.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво