Делић одежде Исуса Христа први пут у Београду

Хитон Исуса Христа, део његове одеће натопљен крвљу када је разапет на Голготи, први пут је у Србији, а донели су га руски монаси по благослову руског патријарха Кирила.

Једна од највећих хришћанских светиња разлог је што велики број верника ових дана у редовима стоји пред Црквом Светог Јована на Петловом брду у Београду, неки од њих и у вери да ће им светиња помоћи да се реше својих невоља и тегоба.

Хитон или часну ризу су из Русије донели руски монаси Арсеније и Валентин из Спасо-Јаковљевско-Димитријевског манастира из Великог Ростова, у оквиру Московске патријаршије, а према сведочењу монаха Арсенија, свакодневно верници, који долазе и из унутрашњости, пуни страхопоштовања стрпљиво чекају у реду да се поклоне светој реликвији.

Монах Арсеније је рекао Танјугу да се „дешавају чуда“ када верници дођу у додир са хитоном –„по мери вере“ сваког човека.

Хитон је део Исусове одеће коју је направила Богородица, једноделна тканина без иједног шава од танке камиласте косе или длаке.

Светиња је нестајала без трага и неколико пута је била проналажена, а почетком деветог века хитон је дониран Карлу Великом приликом његовог крунисања.

„Након тога светиња је постављена у опатију француског града Аржантеј у близини Париза. Пре четири године делић хитона донет је у Јарославску епархију Руске православне цркве“, каже монах Арсеније.

Записи сведоче како су се чуда божија дешавала и да је помоћ од Бога дошла до многих људи који су успели да додирну светињу или да се само моле око ње.

Монах Арсеније истиче да је хитон једна од највећих хришћанских светиња и да се та долама налазила на Исусу у време његовог страдања на Велики петак када је разапет и да је том приликом натопљен крвљу.

„Када је Исус скончао на крсту римски војници су бацали коцку за прву одежду коме ће припасти, док хитон, пошто је био прелеп нису хтели да деле него су га скинули целог. Тај хитон се налази само на три места у свету, у Грузији, у Немачкој и део хитона у Русији“, објашњава руски монах.

Србија је, како каже, прва земља у коју је стигао хитон из Русије пре четири месеца и то на захтев српског народа који је молио руског патријаха да та светиња дође у Србију.

Додаје да је руски патријарх благославио да хитон обиђе све епархије у Србији да би се народ окрепио у вери и да би био мир међу људима.

Руски монаси са хитоном били су већ у Лесковцу, Шапцу, Врању, Панчеву и у другим местима, а сада је хитон први пут донет у Београд.

Старешина храма Рођења светог Јована Крститеља на Петловом брду, отац Предраг Тодоровић каже да је хитон стигао прошле седмице, уз благослове њихове светости патријарха московског Кирила и патријарха Иринеја, и да од тада верници из Србије, бивших република и иностранства долазе на поклоњење.

Дочекује их свештенство које дежура од јутра до мрака читајући молитве.

„Имали смо неколико поклоника из Немачке, Аустрије, Словеније, људи су чули за ову светињу и долазе да јој се поклоне, да се помоле Богу пред њом, јер заиста ово је ретка прилика да овако нешто велико дође у архиепископију и посебно у наш храм“, истакао је Тодоровић.

Хитон је део хаљине коју је Исус Христос носио када је кренуо на страдање, а ткала га је његова мајка, пресвета Богородица својим пречистим и неукаљаним рукама.

„И то парче тканине, хитона који је овде на целивању је натопљен Христовом крвљу“, наглашава Тодоровић.

Хитон ће у Храму Светог Јована Крститеља остати до 4. августа, каже отац Предраг Тодоровић и додаје да ће после тога ова светиња бити у Храму Светог Георгија на Бановом Брду, а након тога и у Храму Светог Николаја у Земуну.

Руским монасима је продужена виза и наставиће да иду по Србији, а обићи ће и Републику Српску, кажу људи из њихове пратње.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се