Научници реконструисали детаље сахране код Келта

Пошто су у Швајцарској пронађени посмртни остаци једне жене која је припадала вишој друштвеној класи Келта, стручњаци су реконструисали детаље сахрањивања племића у том друштву.

Реконструкција показује како су се у заједници Келта некада ручно правили ковчези, издубљивањем дрвета, и како су се преминули облачили. Богатији појединци носили су квалитетну и скупу гардеробу и вредан накит од драгог камења. 

Пронађени остаци тела жене, показују да је била обучена у вунену хаљину, имала је мараму, огртач од овчје коже и огрлицу од стаклених перли, преноси портал dailymail.co.uk.

Посмртни остаци иначе су пронађени пре две године у околини Цириха, али су детаљи тек сада објављени, пошто је тим научника анализирао начин живота жене, њену старост, здравље...

Анализа костију показала је да је у питању особа која је вероватно одрасла у крају где је и пронађена и да је имала око 40 година када је умрла, што је за период у коме је живела (око 200. година пре нове ере), доста дуг животни век.

Њени екстремитети су у релативно добром стању, што, како наводе археолози, сугерише да се није бавила физичким радом.

Међутим, анализа зуба је показала да је конзумирала доста намирница богатих шећером и скробом.

Остаци одеће такође су се показали интересантним за археологе, посебно низ металних копчи, које су коришћене на одећи али и накиту.

Гроб жене пронађен је на мање од 300 метара од гроба мушкарца – припадника заједнице Келта, чији је гроб откривен још 1903. године.

Уз његово тело били су мач, штит и копље, што га је идентификовало такође као припадника више класе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи