„Узимам њено презиме“ – да, дешава се, и то све чешће

Уобичајена пракса на венчањима јесте да жена узме презиме супруга. Ипак, то се полако мења. Подаци показују да је све више мушкараца који своје презиме мењају жениним. У суседној Црној Гори само од почетка година њих 124 се одлучило на тај корак. Број таквих мушкараца расте и у нашој земљи.

Обичаји налажу да жена на венчању узме мужевљево презиме, а може да на своје дода супругово. Мушкарци који изговоре: „Узимам њено презиме“ су права атракција. А таквих је, каже статистика, све више – у последњих 18 година на тај корак одлучило се више од 2.350 мушкараца. Матичар Немања Ђуровић у свом шеснаестогодишњем раду сусрео с тим свега неколико пута. Један посебно памти.

„Један пар који је дуго био у љубави. Међутим, њихови путеви су се у међувремену разишли па су поново ступили у брачну заједницу и тај господин је, вероватно из знака љубави према тој жени, узео њено презиме“, каже матичар Немања Ђуровић.

Број оних који узимају женино презиме расте – 2004. године било их је 76, десет година касније 114, а у 2018. 136. Разлози су за то су, тврде стручњаци, разнолики – мушкарац ће посегнути за жениним презименом уколико је на пример њена фамилија имућнија, или уколико жели да променом презимена избегне неку законску обавезу.

„Неки мењају презиме да би прикрили свој идентитет и да би себи на тај начин прибавили неке привилегије и да би себе у том смислу заштитили. С друге стране, концепт партнерства, концепт брака, концепт односа се доста променио у односу на неке традиционалне патријархалне моделе. Некада је било уобичајено да искључиво жена мења своје презиме уласком у породицу мужа. Данас то је битно другачије“, истиче Вулић Бојовић.

Такву одлуку супруге радо прихвате, али околина често осуђује.

„С обзиром на то да живимо на таквом поднебљу, на Балкану, где се у већини крајева то сматра и срамотом, ми можемо да кажемо да ту постоје разноразне реакције“, нагласио је Ђуровић.

„Ја мислим да они који се одлуче за тако нешто не маре баш много шта ће околина да каже. Мислим да је јако важно следити своју потребу, свој инстикт и градити свој идентитет и идентитет пара“, објашава Вулић Бојовић.

Да своје презиме замене жениним одлучиле су и неке познате личности – голфер Бен Мартин, супруг глумице Зои Салдане, рок звезда Џек Вајт, који је презиме своје бивше жене Мег задржао чак и после развода.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије