Бело злато из Бретање

Француски пољопривредници у Бретањи, постали су познати по такозваном белом злату! Реч је о најквалитетнијој соли коју сакупљају и обрађују ручно по традиционалном методу, што је постао један од најуноснијих послова у том региону.

Мочварни предели западне Француске, познати по платформама соли, постају све атрактивнији извор зараде. У Жиранду, месту у приобаљу Атлантика, 380 фармера са својих платформи традиционалним методама сакупи две тоне соли дневно.

Со из Жирандоа је, како кажу експерти, најквалитетнија со у свету, а сваке године у 55 земаља од извоза се заради два и по милиона евра.

После вишегодишњег рада у Ај-Ти сектору, један од младих стручњака решио је да постане фармер соли.

„Техника сакупљања соли у базене је занат којим се становништво овог подручја бави вековима. Природа је још у суживоту са човеком овог поднебља, а сада нас има 380 произвођача соли“, каже сакупљач соли Габријел Курос.

Со настаје тако што се морска вода доводи у поља у којима се омогућава да она испари на сунцу. То оставља кристале који се топе брже него кристали од индустријске соли.

Најдрагоценији производ који се ствара је такозвани цвет соли који се меша са другим минералима на површини воде и има карактеристичан укус. Тај дуготрајни процес окончава се сакупљањем соли што се ради ручно као и пре неколико столећа.

Мукотрпан посао ипак је постао привлачан младима због добре зараде. Квалитетна со је све траженија пошто се све више пажње поклања органској храни и здравом начину живота.

Није реткост да они који живе у региону долазе да купе со јер желе да помогну становиштву да допринесе развоју тог подручја.

Посебан доживљај за посетиоце је да посматрају како фармери складиште со, која се вековима на исти начин обрађује у Жирандоу.

Живописна природа једне од најстаријих насеобина у Бретањи – Жирандо, који је удаљен само 50 километара од Нанта и приобалног подручја Атлантика, учинили су га једном од најатрактивнијих дестинација тог региона.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво