Лепоте Нишевачке клисуре нису инкогнито на друштвеним мрежама

„Тера инкогнита“ – најпре бисте помислили да је реч о пределу Латинске Америке. Заправо, то је удружење житеља сврљишких предела, који на друштвеним мрежама постављају слике свог краја како би га промовисали и приближили туристима из Србије, али и других делова света.

Нишевачку клисуру подно старог града Сврљига, па купалиште Бањица, Преконошку и Самар пећину и уопште предивне видике на коју год страну поглед одлута, житељи сврљишког села Нишевца одлучили су да поделе са љубитељима природе из осталих крајева Србије, али и света. И да их лепо дочекају.

Јоханес Деселаерс из Немачке каже да је већ био у Србији, у Београду, али да је Нишевачка клисура нешто сасвим другачије: „Још је лепше него на интернету“. 

„Ово је много више него што сам очекивала, диван дочек, прелепа природа, укусни производи. Заправо бих могла да живим овде“, одушевљена је Ендрујс Мендез из Доминиканске Републике.

Све је почело пре нешто више од две године када су житељи Нишевца одлучили да ове лепоте истргну из анонимности. Успело им је да за то време привуку више од 15.000 туриста.

„Сваког викенда имамо организоване групе људи, међутим, примећујемо да и сами долазе. Наше туристе привлачи то што је овај крај за њих нов“, објашњава Ненад Ранђеловић из нишевачког удружења „Тера инкогнита“.

За локално становништво ово је шанса за додатну зараду.

„Од како су туристи код нас боље продајемо своје производе, радо купују домаћу храну и село је оживело“, наводи Биљана Стевановић из села Нишевац.

Њен комшија Бојан Петровић истиче да њему, као произвођачу меда, много значи долазак туриста због веће зараде, али и онима који производе сир и ракију.

Природа је своје урадила. И људи који су отворили врата посетиоцима. Ипак да би туризам овде постао грана од које се зарађује треба уредити пешачке стазе, поставити клупе и канте и изградити прилазне путеве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи