После 50 година пронађена нестала француска подморница

Француска морнарица успела је да пронађе једну од својих подморница која је нестала пре више од 50 година са посадом коју су чинила 52 морнара. Подморница „Минерва“ пронађена је недалеко од Тулона.

Француска министарка одбране, Флоренс Парли објавила је ову вест на свом налогу на Твитеру, описавши ово откриће као „Велики успех, олакшање и технички подвиг. Саосећам са породицама које су тако дуго чекале на овај тренутак“, истакла је министарка.

„Минерва“ је откривена на морском дну Медитерана, недалеко од луке у Тулону. Подморница је нестала током војних вежби 17. јануара 1968. године, а сви досадашњи покушаји да се пронађе нису дали резултате.

Под притиском рођака пострадалих чланова посаде, почетком ове године покренута је нова потрага уз помоћ најновије високотехнолошке опреме за мапирање и праћење плиме и осеке на Медитерану.

Преиспитани су поново сви извештаји још из времена када је до несреће дошло. То је продразумевало поновно истраживање сеизмичких података који су указивали на то да је подморница вероватно експлодирала док је падала на дно мора.

 

Високи француски поморски официр рекао је агиенцији Франс прес да је подморницу открио брод у власништву приватне америчке компаније „Ошн инфинити“. „Минерва“ је пронађена на дубини од 2.370 метара, 45 километара од града Тулона, у коме је иначе смештена француска морнаричка база.

Подморница је потонула за свега четири минута, а узрок ове несреће никада није утрврђен. Породице се надају да ће остаци олупине пружити дуго очекиване одговоре.

Син команданта „Минерве“, Андре Фов, навео је да је ово био веом емотиван тренутак за све потомке пострадалих морнара.

„Многи су ми пружили подршку током потраге, јер нису хтели да се осећам усамљено, али нису веровали да ће бити пронађена“, истакао је у свом разговору за француски Монд.

Подморницу, која је наводно била разбијена на три дела, брод „Ошн инфинитија“ је лоцирао користећи подводне дронове и то захваљујући чињеници да је „Минерва“ потонула у подручју ниске седиментације. Прва три слова имена брода била су јасно видљива на једном од комада олупине.

Првобитни извештаји о несрећи претпостављали су да је подморница можда имала проблеме са кормилом пре потонућа. „Минерва“ је садејствовала у вежби заједно са авионима када је нестала око 7.55 часова. Узбина је подигнута када се наредног дана није вратила у своју базу. У потрази је учествовало преко 20 бродова, хеликоптера, авиона, чак је и француски океанограф Жак Кусто трагао за њом, али безуспешно.

Ово је већ друга нестала подморница који је овај специјализовани амерички брод за истраживање морског дна успео да пронађе. Прошле године су открили подморницу „Сан Хуан“ која је потонула у Атлантику код обала Аргентине.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво