После 50 година пронађена нестала француска подморница

Француска морнарица успела је да пронађе једну од својих подморница која је нестала пре више од 50 година са посадом коју су чинила 52 морнара. Подморница „Минерва“ пронађена је недалеко од Тулона.

Француска министарка одбране, Флоренс Парли објавила је ову вест на свом налогу на Твитеру, описавши ово откриће као „Велики успех, олакшање и технички подвиг. Саосећам са породицама које су тако дуго чекале на овај тренутак“, истакла је министарка.

„Минерва“ је откривена на морском дну Медитерана, недалеко од луке у Тулону. Подморница је нестала током војних вежби 17. јануара 1968. године, а сви досадашњи покушаји да се пронађе нису дали резултате.

Под притиском рођака пострадалих чланова посаде, почетком ове године покренута је нова потрага уз помоћ најновије високотехнолошке опреме за мапирање и праћење плиме и осеке на Медитерану.

Преиспитани су поново сви извештаји још из времена када је до несреће дошло. То је продразумевало поновно истраживање сеизмичких података који су указивали на то да је подморница вероватно експлодирала док је падала на дно мора.

 

Високи француски поморски официр рекао је агиенцији Франс прес да је подморницу открио брод у власништву приватне америчке компаније „Ошн инфинити“. „Минерва“ је пронађена на дубини од 2.370 метара, 45 километара од града Тулона, у коме је иначе смештена француска морнаричка база.

Подморница је потонула за свега четири минута, а узрок ове несреће никада није утрврђен. Породице се надају да ће остаци олупине пружити дуго очекиване одговоре.

Син команданта „Минерве“, Андре Фов, навео је да је ово био веом емотиван тренутак за све потомке пострадалих морнара.

„Многи су ми пружили подршку током потраге, јер нису хтели да се осећам усамљено, али нису веровали да ће бити пронађена“, истакао је у свом разговору за француски Монд.

Подморницу, која је наводно била разбијена на три дела, брод „Ошн инфинитија“ је лоцирао користећи подводне дронове и то захваљујући чињеници да је „Минерва“ потонула у подручју ниске седиментације. Прва три слова имена брода била су јасно видљива на једном од комада олупине.

Првобитни извештаји о несрећи претпостављали су да је подморница можда имала проблеме са кормилом пре потонућа. „Минерва“ је садејствовала у вежби заједно са авионима када је нестала око 7.55 часова. Узбина је подигнута када се наредног дана није вратила у своју базу. У потрази је учествовало преко 20 бродова, хеликоптера, авиона, чак је и француски океанограф Жак Кусто трагао за њом, али безуспешно.

Ово је већ друга нестала подморница који је овај специјализовани амерички брод за истраживање морског дна успео да пронађе. Прошле године су открили подморницу „Сан Хуан“ која је потонула у Атлантику код обала Аргентине.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 26. јул 2019, 18:17) - anonymous [нерегистровани]

xxx

ima logike u tome sto kazes

(уторак, 23. јул 2019, 00:29) - bata [нерегистровани]

tehnologija izgleda samo u filmovima

potonula podmornica na 45 km od baze i trebalo im 50 godina da je nadju... toliko o naprednoj zapadnjačkoj tehnologiji.

(уторак, 23. јул 2019, 00:12) - Bracun [нерегистровани]

Molim se

Samo da ne okrive Ruse za to potonuce

(понедељак, 22. јул 2019, 23:33) - anonymous [нерегистровани]

Ne mogu da vjerujem....

Ne mogu da vjerujem da ovu podmornicu nisu nasli za 50 godina.A, potonula je na vojnoj vjezbi sto znaci da je pored nje tu moralo biti jos brodova,a mjesto potonuca je u blizini luke u Tulonu.Da je bila sama i da je nestala u okeanu covjek bi bi i povjerovao u njihovu pricu da je nisu mogli naci.Moje misljenje je da je francuska mornarica cijelo vrijeme znala gdje se nalaze ostaci podmornice ali da je nisu vadili zbog visokih troskova i tek kad su porodice navalile da im daju ostatke njihovih rodjaka oni su k'o fol naprasno i slucajno naisli na nju.Stvarno ko ovo moze progutati?