Купио траке слетања на Месец за 200 долара, сад их продао за 1,8 милиона

Бивши стажиста у Наси, Гари Џорџ, продао је три видео-траке слетања „Апола 11“ на Месец за 1,82 милиона долара на аукцији у „Сотбију“.

Видео-материјал на тракама није ни на који начин диран, појачаван, рестауриран, па су траке „најстарији, најоштрији и најтачнији видео-снимци човекових корака на Месецу“, саопштила је аукцијска кућа.

Џорџ је током својих студија на Универзитету „Ламар“ 1976. године стажирао у Свемирском центру „Џонсон“ у Хјустону, па је сазнао за владину аукцију на којој је за 217 долара (скоро 1.000 долара у данашњој вредности) купио 1.150 Насиних снимака на магнетној траци.

У тренутку куповине није знао да међу њима и вредних снимака првог слетања на Месец.

Продао је и донирао већину трака, али је сачувао три након што је његов отац приметио да су означене "APOLLO 11 EVA | July 20, 1969 REEL 1 [-3]" и "VR2000 525 Hi Band 15 ips".

Није много размишљао о њима све док 2008. године није сазнао да Наса покушава да пронађе оригиналне траке за 40. годишњицу слетања.

Траке имају два часа и 24 минута материјала и показују читаву шетњу по Месецу, која је снимљена из контролне собе – од првог корака до позива председника Ричарда Никсона.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво