Принц отворио Музеј магараца у Црној Гори, улазница килограм шаргарепе

Принц Никола Петровић, унук краља Николе, у Мартинићима код Даниловграда, отворио је Музеј магараца. Улазница је килограм шаргарепа или јабука, које ће се давати животињама на фарми као посластица.

Уместо француским коњаком, принц је својим гостима на отварању овог необичног и јединственог музеја, наздравио магарећим млеком.

„Ја сам једини принц на свету који је отворио Музеј магараца, и поносан сам на то“, рекао је принц Никола.

Фарма магараца отворена је 2015. године и представља праву атракцију за све посетиоце. Како би употпунили понуду, домаћини и власници фарме, породица Дарка Савељића, одлучила је да отвори Музеј магараца.

Дарко Савељић, каже да је фарму до сада посетило више од 56.000 посетилаца.

„Направили смо Центар за посетиоце који функционише у оквиру фарме, а ту је и Музеј магараца. Ту су оруђа која су коришћена, ту су косе, разгртачи, кола, самари. Имамо самар који се користио у Другом светском рату. Ми то зовемо Музеј магараца, али када би магарци знали да причају, ово би био музеј тортуре над магарцима. Сва ова оруђа која су коришћена била су јако напорна за људе, а тек за магарце који су то вукли и носили“, испричао је Савељић.

Отварању Музеја присуствовао је велики број пријатеља фарме, али и љубитеља ове веома интелигентне животиње.

„Фарма је врло популарна, не само у Црној Гори, него и у свету, препоручују је светски водичи, 'Lonely planet', 'Trip advisor', од недавно и 'Ryanair', као једну од 11 дестинација коју туристи могу да виде у Подгорици, и око Подгорице. Имамо много странаца, па нам се чини да сa музејом и Центром за посетиоце обједињујемо сву ту понуду“, истиче Савељић.

„Сада је 40 магараца на фарми, али иде се на пуно већи број, због једног од циљева фарме, а то је заштита магараца од изумирања. Било их је на хиљаде у овом кршевитом делу државе, готово да није било куће која није имала магарца. Изгубили су битку с технолошком револуцијом, користе се трактори и култиватори, људи су отишли са села, тако да је магарац постао животиња која ничему не служи. Они су до отварања фарме постали једна од најугроженијих врста у Црној Гори, и даље су јако угрожени. Када сам почео фарму, један магарац, односно један живот је коштао 25 евра, а данас не можете да га купите испод 150 или 200 евра“, нагласио је Савељић.

На отварању Музеја магараца гостима се служило чувено магареће млеко, које је веома лековито.

„Магареће млеко је прилично здраво, посебно за плућне болести, кашаљ, бронхитис, астму. У народу познати 'магарећи кашаљ', тај суви кашаљ, се искључиво лечи магарећим млеком. То је најскупље млеко на планети, јако је слично људском млеку и кошта 50 евра по литру“, напомиње Савељић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво